MP Board Class 9th Social Science Solutions Chapter 17 State of Industries in India

MP Board Class 9th Social Science Chapter 17 Text Book Questions

Choose the Correct Answer:

Question 1.
The maximum investment limit of small scale industrial unit is –
(a) Rupees 1 crore
(b) Rupees 5 crore
(c) Rupees 3 crore
(d) Rupees 7 crore.
Answer:
(b) Rupees 5 crore

Question 2.
Out of total production of Jute in the world India produces –
(a) 25 per cent
(b) 10 per cent
(c) 50 per cent.
(c) 35 per cent.
Answer:
(c) 50 per cent.

Question 3.
Which of these is concerned with information technology –
(a) Motor car
(b) Beautiful clothes
(c) Computer
(d) Gold and silver.
Answer:
(c) Computer

MP Board Class 9th Social Science Chapter 17 Very Short Answer Type Questions

Question 1.
To which countries does India export glass manufactured goods?
Answer:
India exports glass manufactured goods to Pakistan, sri Lanka, Nepal, Afghanistan, Kuwait, Iran, Greece, Saudi Arabia, Burma and Malaysia, etc.

Question 2.
Which are the chief Silk pro-ducting areas of India?
Answer:
These are four major areas of silk production in India:

  • Kashmir valley
  • Eastern Karnataka and table land (Plateau) and mountainous regions of Tamil Nadu
  • Areas of Hughli in West Bengal
  • Mountainous region of Assam.

Question 3.
Which countries are the major buyers of lac products from India?
Answer:
Major buyers of Indian lac are China, America, Russia, and Britain.

Question 4.
Mention the agro – based industries in India?
Answer:
The agro – based industries in India are cotton textile industry, jute industry, sugar industry.

Question 5.
What is the capacity of production of the cement factories established in India?
Answer:
The capacity of production of the cement factories established in India is IS,209 crore tonnes.

Question 6.
Which states in India are important for the production of silk?
Answer:
Kashmir, Eastern Karnataka, West Bengal and Assam are important for the production of silk.

MP Board Class 9th Social Science Chapter 17 Short Answer Type Questions

Question 1.
Explain die basis on which the different industries are classified in India.
Answer:
Classification of Industries:

MP Board Class 9th Social Science Solutions Chapter 17 State of Industries in India - 1

Question 2.
Describe the state of the small scale industry of India?
Answer:
Paper Industry:
At present there are several paper mills in India among which the chief are National News Print and Paper Mill Limited (Nepanagar, Madhya Pradesh) and Security Paper Mill (Hoshangabad, Madhya Pradesh). At present there are 5/5 paper mills in the country. Around 15 lakh people are employed in this industry. India ranks twentieth in the world in the production of paper.

Leather Industry:
It is one of the eldest industries in India. Leather and leather goods are included in the top ten list of the products having maximum export. During the year 2003-04 the leather industry earned 2.1 million American dollars as income from export. It is estimated that 10% of total supply of leather of the world is from India.

Question 3.
Which articles are produced by the leather industry of India?
Answer:
These are several articles which are made of leather as coat, jersey, purse, paying material, toys, monkey cap, belt, hand gloves, shoes, footwear etc.

Question 4.
Explain the state of paper industry in India?
Answer:
In India the art of paper making by hands is developed from the ancient time. The first modern mill was set up at Bali near Kolkata in 1870. At present there are several paper mills in India among which the chief are National News Print and Paper Mill Limited. (Nepanagar, Madhya Pradesh) and Security Paper Mill (Hoshangabad, Madhya Pradesh). At present there are 515 paper mills in the country.

The paper is produced by (ail types of production units) small, medium and large. The contribution of small and medium units is 50 per cent of the total product. At present in India, around 15 lakh people are employed in this industry.

It ranks twentieth in the world in the production of paper. The chief paper producing states in India are Andhra Pradesh, Maharashtra, West Bengal, Orissa, Karnataka, Madhya Pradesh, Gujarat, Tamil Nadu, Haryana, Littar Pradesh, Bihar and Kerala.

Question 5.
Write a note on the glass industry of India?
Answer:
Glass industry is an old industry in India. But modernized development of the glass industry started after the Second World War only. At present in this industry glass is being produced by modern and latest technology. Out of 56 big factories of glass 15 are modern factories which manufacture high quality 7 of glass goods completely with the help of machines. As a cottage industry it is localized mainly at Ferozabad and Belgaon.

There are more than 225 small and big factories glass in Ferozabad, which manufacture bangles. In Atta Shikohabad, Fatehabad and Hathra it is running as cottage industry and in UP, Maharashtra, West Bengal, Panjab, Madhya Pradesh, Bihar, Tamil Nadu and Orissa it is centralised as a modern industry. India exports manufactured glass /goods to Pakistan, Sri Lanka, Nepal, Afghanistan, Kuwait, Iran, Greece, Saudi Arabia, Burma and Malaysia, etc.

Question 6.
Information and technology industry is a rapidly growing industry of India. Explain.
Answer:
Information and Technology:
The information technology industry is an industry based on technology with the help of computers and its applications, computers, communication, technology and concerning software. Tire knowledge reaches through means of communication and equipment. It is a knowledge – based industry. In India, the development of information technology is recent, but it is growing rapidly.

However, enormous efforts are required for making it competitive with developed countries. In India this industry developed after the International Treaty of 1994. In 1994 – 95, this industry earned Rs. 6345 crore which increased to 79337 crore, in the year 2002 – 03. It shows that this is the fastest growing industry of India.

MP Board Class 9th Social Science Chapter 17 Long Answer Type Questions

Question 1.
Describe the state of large scale industries of India.
Answer:
Cotton Industry:
This is the oldest and main industry of India. This is the largest and most extensive industry of India, its contribution to the total industrial production of country is 14% whereas its share in the gross export income is 19%. Its share in imports is 3%. This industry is producing employment to 9 crore people. It is mainly localized in Maharashtra, Tamil Nadu and Gujarat.

Iron and Steel Industry:
India has been famous for its iron and steel industry from ancient times. There are total 10 plants in India. Out of these nine are Public Sector and only one (Tata Iron and Steel Company, Jamshedpur) is under the Private Sector. At present there are 196 small scale plants in the country out of which 170 units are running. The capital investment in this industry is 90,000 crore rupees. It has provided employment to 5 lakh people.

Jute Industry:
India stands first in the production of jute in the world. Out of total production of the world 50% is produced only by India. India stands second in the export of the jute products in the world. In India 85% jute mills are in Uttar Pradesh, Ardhra Pradesh, Assam and Orissa. At present there are 73 jute mills running in India.

The capital investment in this industry is about Rs.300 crore. 2.61 lakh people are employed in this industry. Sugar Industry. India is the largest producer of the products drawn from sugarcane. Putting sugar, khandsari and gur or jaggery together, India stands first in the world production.

There has been big increase in the number of sugar mills since independence. In 1950 – 51, there were 138 sugar mills in the country. Their number has now increased to 566. Accordingly the sugar production has also gone up many times. It has risen from 1.13 million tonnes to 9.14 million tonnes by 1987 – 88.

Cement Industry:
At present there are 128 big plants which have 18,209 crore tonnes production capacity. Apart from these there are 332 small scale cement factories having production capacity 111 lakh tonnes. The capital investment in – this industry is 800 crore rupees and it provides employment to about 3 lakh people. At present India is the fifth largest cement producer of the world. The industry has progressed both in the field of production capacity, output and processing technology.

Question 2.
What efforts have been undertaken by the government to promote the small scale industries? Write.
Answer:
Following efforts have been undertaken by the government:

1. Establishment of Boards and Corporations:
Government has from time – to – time established different boards and corporations like – All India Board of Cottage Industries, All India Handicrafts Board, Khadi Gram Udyog Mandal, Board of Small Scale Industry, Coir Board, National Small Scale Corporation, Indian Handicrafts Development Corporation.

2. Establishment of the Council of Small Scale Industry:
Small scale industry development corporation. Nationalised Banks, State Finance Corporation are the members of this council.

3. Financial Assistance:
The financial assistance is provided to small scale industries through Reserve Bank, State Bank of India. The National Small Scale Corporation, State Finance Corporation, Cooperative Banks. Loan facilities are provided by the National Small Scale Development Banks. State Governments also provides long-term loan in their area under Government Assistance to Industries Act.

4. Technical Assistance:
The organisation for development of small scale industries is established to provide technical assistance to the small scale, industries. Under these services, Indians are sent to foreign countries for training and experts are invited to India to provide training in India.

5. Exemption from Taxes:
Concession in taxes are provided to small scale industries. Taxes like production tax are not imposed on the goods produced by these industries, if imposition of tax becomes essential then only a nominal tax is imposed. Apart from the exemption in taxes concessions are provided in the transportation expenditure.

6. Facilities for Selling of Products:
Immense facilities are provided for the marketing of products of the small – scale industries. Show rooms or emporiums are being opened at various places by Central and State Governments and by specific corporations for the selling of products of small scale industries. Along with this big societies and board for the sale of the products of small scale goods are set up with help of state governments.

7. Exemption from Licensing:
Some goods are reserved under this area to promote small scale industries.

8. Preference Given by Government in Purchasing:
The government gives preference to the products of small scale industries in purchasing goods for the use of its own departments and some goods are purchased completely from these industries.

9. Organizing Exhibitions:
The government from time – to – time organised exhibitions at different places to make people aware about the products of small scale industries. Apart from this it i provides assistance to those representatives of people who organised these exhibitions.

10. To Set up Research Institutes:
There are many research institutes established for research work on the products of small scale industries.

11. National Equity Fund:
Central Government has set up a fund in which 5 crore rupees are provided by Central Government and 5 crore rupees by the Industrial Development Bank. The Industrial Development Bank manages these funds, which provides loan to small scale industry in the form of Soft Loan up to 5 thousands rupees for seed and capital but the unit should be registered in the Directorate of Industry as a small scale industry.

12. Establishment of Indian Development Bank for Small Scale Industry:
This bank is established as a co-organisation of Indian Industrial Development Bank. Its capital is rupees 450 crore rupees and its main function is to provide financial assistance to the small-scale industries. Its offices are opened in different states.

13.Interest on Delayed Payment:
Tire government has made arrangement that if a buyer delays the payment of the goods purchased from a small industrial unit then he will have to pay interest on the delayed period.

14. Credit Card Scheme for Small Entrepreneurs:
This scheme was implemented with the aim to make credit easily available to small businessman, artisan entrepreneurs in 2002 – 03.

15. Improvement in the Loan Given to Small Scale Industries:
Following steps were taken for the improvement in the loan given to small scale industries:

  • The limit of composing loan is increased from Rupees 25 lakh to Rs.50 lakhs. The composite loan is also given for working capital along with plant and machinery.
  • The expected parallel security on the loan up to Rs. 5 lakhs has been terminated.
  • Tire Reserve Bank of India has set up a committee to monitor the flow of loan given to small scale industries.

16. Removal of Restrictions on Ready-made Garment:
Progress of technology, increase in productivity, awareness towards quality, diversity of products, increase in exports and increase in marketing related policies and maximizing employment opportunities will help this sector.

17. Setting up of Integrated Structural Development Centers:
Under this scheme in an industrial premises the basic needs of a developed place as electricity, water, drainage system, Telecommunication is made available along with banks, raw. material, storage, sale and technology.

Question 3.
State the importance of small scale and cottage industries.
Answer:
Small scale and cottage industries play an important role in Indian economy. These industries are suited to the Indian economy. These industries can be established with less capital and require more human labor.

In India due to large population there is more human labor and also due to poverty there is less capital. For these reasons these are considered important part of Indian economy. This can be made clear by the following facts:

1. Suitable for Rural Economy:
Around 50.4 per cent working population of India depends on agriculture, but the farmers do not get work for the whole year. Therefore small scale industries are important for them and suitable for Indian economy.

2. Reduces Unemployment:
The small scale industries reduce unemployment as they have potential of employing large number of workers with less capital investment for the same.

3. Help in Reducing Inequalities of Incomes:
The ownership of small scale industries is distributed among lakhs of people and families as a result of this economic power cannot be centralized hence it helps in equal distribution of income.

4. Development of Individual Art:
Small scale industries are helpful in developing individual art.

5. Decrease Pressure of Population on Agriculture:
Major part of population is already dependent on agriculture in India and increasing population increases pressure on agriculture. If small- scale industries are set up in rural areas it, will reduce pressure on agriculture which will be beneficial for the country.

6. Help in Industrial Decentralization:
Small scale industries help in decentralization of industries in the country. Large scale industries get centralized in a particular place due to some specific reasons but small scale industries are developed in villages and small towns.

7. Less Requirement of Technical Knowledge:
Small scale industries. require less technical knowledge and less capital for its establishment. They can run with less trained workers. Thus they are best suited for the Indian economy.

8. Fast Producing Industry:
Produced goods can be obtained within a short time after the establishment of these industries. Therefore these are called fast producing industry. There is always a shortage of goods in India and these industry can contribute significantly in removal of this shortage.

9. Laming of Foreign Currency:
The exports of goods manufactured by small scale industries is increasing day by day which helps tire country in obtaining the valuable foreign currency. At present out of total export of the country the share of the goods produced by small scale industry is 35 per cent.

10. Less Dependency on Imports:
We have to depend on imports from foreign countries to establish large scale industries either for technology or for machine or raw material. With small scale industries there is no such requirement, we do not have to import machines or techniques or raw material. Thus it decreases dependency on imports.

11. Supplementary to Large Scale Industries:
The small scale industries can work as supplementary industries to large scale industries, for example small scale industries can manufacture intermediate goods which can be used by large scale industries to produce final goods.

12. Use of Local Resources:
Small scale industries utilize local resources. These industries help the rural people and common man to be an entrepreneur and give opportunities of, investment of rural savings. In India the contribution of small scale industries in gross national product is 10 percent, in gross industrial product it is 39 per cent and in providing employment it is 32 per cent and 35 per cent in the total exports of the country.

Due to the above small scale industries have been given significant place in the industrial policies. The production of 590 commodities are reserved for small scale industries.

Question 4.
Write short note on –

  1. Leather Industry
  2. Iron and Steel Industry
  3. Cotton Industry
  4. Information and Technology

Answer:
1. Leather Industry:
It is one of the oldest industry in India. This is a traditional industry. There are several things which are made of leather as coat, Jersey, purse, playing material, toys, monkey cap, belt, hand gloves,. shoes, foot wear etc. Majority of the leather goods in the country are produced in Tamil Nadu, Kolkata, Kanpur, Mumbai, Aurangabad, Kolhapur, Dewsas, Jalandhar and Agra.

Out of the total production of leather goods 75 per cent is produced by small scale and cottage industry. In India leather and leather goods are included in the top ten list of the products having maximum export. During the year 2003-04 leather industry earned 2.1 million American dollars as income from export. It is estimated that 10% of total supply of leather of the world is from India.

2. Iron and Steel Industry:
India has been famous for its iron and steel industry from ancient times. First of all Jamshedji Tata established an iron and steel company in Jamshedpur. There are total 10 plants in India. Out of these nine are Public Sector and only one (Tata Iron and Steel Company) Jamshedpur, West Bengal is under the Private sector.

The steel plants of public sector are Bhilai, Durgapur, Rourkela, Bokaro, Vishakapatnam and Salem. At present there are 196 small scale plants in the country. Out of these 170 units are running and the remaining are closed. The capital investment in this industry is 90,000 crore rupees. It has provided employment to 5 lakh people. It was freed from licensing in the year 1991.

3. Cotton Industry:
This is the oldest and main industry of India. The first cotton mill in India was set up in 1818 in Kolkata. This is the largest and most extensive industry of India. Its contribution to the total industrial production of country is 14 per cent, whereas its share in the gross export income is 19 per cent. Its share in imports is 3 per cent.

The cotton textile industry is mainly localized in Maharashtra, Tamilnadu, Gujarat. The Capital Investment in this industry is about 5,000 crores rupees. This industry is providing employment directly or indirectly to 9 crore people. The Government has freed cotton industry from licence through the cloth order (development and exchange) of 1993.

4. Information and Technology:
The information technology industry is an industry based on technology with the help of computers and its applications, computers, communication, technology and concurring software. The knowledge reaches through the means of communication and equipment. It is a knowledge based industry. In India, the development of information technology is recent but it is growing rapidly.

However, enormous efforts are required for making it competitive with developed countries. In India this industry developed after the International Treaty of 1994. In 1994 – 95, this industry earned 6345 crores rupees which increased 79337 crores in the year 2002 – 03. It shows that this is the fastest growing industry of India.

MP Board Class 9th Social Science Chapter 17 Other Important Questions

Choose the correct answer:

Question 1.
Tata Iron and Steel Company is categorized as –
(a) small scale industry
(b) large scale industry
(c) cottage industry
(d) medium scale industry.
Answer:
(b) large scale industry

Question 2.
Those industrial units are categorized as very small industries where the capital investment on plant and machinery is up to –
(a) 25 lacs
(b) 50 lacs
(c) 75 lacs
(d) 1 crore.
Answer:
(a) 25 lacs

Question 3.
Hand-loom, Khadi and Silk industries are examples of –
(a) village industry
(b) cottage industry
(c) medium scale industry
(d) None of the above.
Answer:
(a) village industry

Question 4.
In India maximum lac is produced in –
(a) Orissa
(b) Mirzapur
(c) Plateau of Chhotanagpur
(d) Himachal.
Answer:
(c) Plateau of Chhotanagpur

Question 5.
The Central Silk Board was established in the year –
(a) 1949
(6) 1959
(c) 1969
(d) 1979.
Answer:
(a) 1949

Question 6.
Which of following is not a crop of lac –
(a) Baisakhi
(b) jaithavi
(c) Sawari
(d) Aghoni.
Answer:
(c) Sawari

Fill in the blank:

  1. ……………….. Industry is the oldest industry in India.
  2. Medium scale industry is ……………. and ………………….
  3. In India maximum lac is produced in ……………..
  4. Cottage industries are run only in ………………….
  5. The first cotton textile industry of India was established in ……………. at Kolkata.

Answer:

  1. Cotton
  2. Leather industry, Silk industry
  3. Plateau of Chhotanagpur
  4. Village
  5. 1818.

MP Board Class 9th Social Science Chapter 17 Very Short Answer’Type Questions

Question 1.
What is the meaning of industry?
Answer:
When many firms produce a homogeneous commodity or service then they all together are called an industry.

Question 2.
In what different ways are the industries classified?
Answer:
Industries are classified on the basis of their ownership, utility, size, nature of goods produced and raw material used.

Question 3.
Divide industries on the basis of amount of capital invested.
Answer:
We can divide industries into three parts on the basis of amount of capital invested large-scale industries, small-scale industries and cottage industries.

Question 4.
Give two examples of medium, scale industries.
Answer:

  • Leather industry
  • Silk industry.

Question 5.
Give two examples of cottage industry.
Answer:

  • Making basket of bamboo
  • Ivory work.

Question 6.
Which industry is called a Protection Baby?
Answer:
Sugar industry is called a Protection Baby.

Question 7.
Name the articles produced by the jute industry.
Answer:
Gunny bags, rugs, ropes, decorative products etc.

Question 8.
When was the jute industry started in India?
Answer:
The jute industry was started in India in 1855.

Question 9.
Name the chief paper mills of India.
Answer:
National News Print and Paper Mill Limited (Nepanagar, Madhya Pradesh) and Security Paper Mill (Hoshangabad, Madhya Pradesh).

Question 10.
Which industry is the oldest industry in India?
Answer:
Cotton Industry is the oldest industry in India.

Question 11.
Why was the Central Silk Board established?
Answer:
The Central Silk Board was established to encourage silk industry.

Question 12.
Name the two countries associated with lac production.
Answer:
India and Thailand.

MP Board Class 9th Social Science Chapter 17 Short Answer Type Questions

Question 1.
Write a short note on jute industry of India.
Answer:
Jute Industry: India stands first in the production of jute in the world. Out of total production of the world 50 per cent is produced only in India. India stands second in the export of the jute pr. ducts in the world. Gunny bags, rugs, ropes, decorative products and several other items are made of Jute.

The jute industry in India started in 1855. In India 85 per cent jute mills are in Uttar Pradesh, Andhra Pradesh, Assam and Orissa. Out of the total production 62% is used to manufacture gunny bags. 20 per cent as sack cloth and rest 18 per cent for other things.

At present there are 73 Jute mills running in India. The capital investment in these industry is about Rs. 300 crores. 2.61 lakh people are employed in this industry.

Question 2.
Write about the cement industry.
Answer:
Cement Industry:
The cement industry in India started between 1912 – 1914 at Porbandar in Gujarat and Katni and Lakheri in Madhya Pradesh. At present there are 128 big plants which have 18,209 crore tonnes production capacity. Apart from these, there are 332 small scale cement factories having production capacity 111 lakh tonnes.

The capital investment in this industry is 800 crore rupees and it provides employment to about 3 lakh people. At present India is the fifth largest cement producer of the world after China, Russia, Japan and America. In 1991 it became free from licensing restriction. The industry has progressed both in the field of production capacity, output and passing technology.

Question 3.
Mention the location of glass industry.
Answer:
The glass industry is an old industry of India. As a cottage industry it is localised mainly at Felozabad and Belgaon. There are more than 225 small and big factories of glass in Ferozabad, which manufacture bangles.

In Atta Shikohabad, Fatehbad and Fla tiaras also it is running as cottage industry whereas in Uttar Pradesh, Maharashtra, West Bengal, Punjab, Madhya Pradesh, Bihar, Tamil Nadu and C. issa it is centralized as a modern industry. Maximum factories Li the country are situated in West Bengal.

MP Board Class 9th Social Science Chapter 17 Long Answer Type Questions

Question 1.
Divide industries on the basis of amount of capital invested. Write about them.
Answer:
We can divide industries into three parts on the basis of amount of capital invested.

  1. Large scale industries.
  2. Medium Scale Industries.
  3. Small scale industries.
  4. Cottage industries.

1. Large Scale Industry:
These industrial units are those industries in which the capital invested on plant and machinery is more than Rs. 10 crores. They are categorized as large scale industries. For example Tata Iron and Steel Company.

2. Medium Scale Industries:
The industrial units in which capital invested on plant and machinery is up to 5 to 10 crores, they are categorized as Medium. For industrial units of tertiary sector their limit is up to Rs. 5 crores. For example leather industry and silk industry.

3. Small scale Industry:
Those industrial units are included in the small scale industries where capital investment in plant and machinery is up to the limit of Rs. 5 crores. Regarding industrial units of tertiary sector the given limit is Rs. 2 crores. For example Lac industry and glass industry.

Those industrial units are categorized as very small industries where the capital investment on plant and machinery is up to 25 lacs, and for the service sector in industrial units or tertiary sector, the limit is Rs. 10 lacs.

4. Cottage Industry:
Those industrial units which are run completely with the help of members of the family in the form of full time or part time business are cottage industries. In these units capital investment is nominal and the production work is done by hands for example making baskets of bamboo, ivory work.

Question 2.
In what different ways are the industries classified?
Answer:
Industries are classified in number of ways. It depends in what perspective does one see the functioning of industries. One may like to classify industries on the basis of ownership’s or on the way of scale of operations. Let us, therefore, classify industries oh all possible ways that occur to our mind.

I. On the basis of Nature of Industry:

  • Village Industries. Industries that are run within the village with their traditional methods of production are called village industries.
  • Cottage Industries. These industries are characterized by hand nomenclature of local raw material at home. It means that the industries are m by family members with their own labor and locally contacted caw material.

II. On the basis of size and scale of operation:

1. large Scale Industries:
Industries which use big power run machines and employ specialized labor giving rise to large scale production. Examples are iron and steel industries.

2. Medium Scale Industries:
These industries also employ large number off employees and use power machines in the production process fount the amount of money spent is less than the large scale industries and the labor power used is also comparative less.

3. Small Stale Industries:
Industries which employ less number of people and need less (capital for starting the industry. They also use power but the amount of power used is much less than the other industries.

III. On the basis of ownership:

  • Private Sector Industries – Those industries which are owned and contained by the private entrepreneurs like Tata Iron and Steel Company and Birla. Cotton Mills etc.
  • Public Sector Industries – Those industries which are owned and contested by She government. Government alone shares all the losses or it shares all the profits.
  • Cooperative Industries – All such industries which are run on the cooperative basis. Annul Dairy at Anand in Gujarat is fine example of cooperative type of industries.

IV. On the basis of Saw Material:
1. Agro Based Industries:
Such industries which receive their raw Material from agriculture. Their development and growth depends upon the production of agriculture inputs. For example, cotton textile industry or jute industry depends upon the supply of cotton or Jute drawn frown agriculture sector.

2. Mineral Based Industries:
Mineral based industries are those industries which draw .heir raw material from mines. For example development of me a industry depends on the amount of iron received fan the mines.

Note: Also see the table given in Textbook Q-l (Short Answer Questions)

Question 3.
List out the main industries of India along with the places where they are located.
Answer:

MP Board Class 9th Social Science Solutions Chapter 17 State of Industries in India - 2

MP Board Class 9th Social Science Solutions

Leave a Reply