Get Updated MP Board Solutions for Class 7 Special English Solutions Chapter 15 Uphill Questions and Answers in PDF Format and download them free of cost. These are provided as per the latest exam pattern and syllabus. Access the topics of Chapter wise and communication skills, grammer part through the direct links available depending on the need. You can Download MP Board Class 7 English Solutions and can score highest grade in examination. Clear all your queries on the Mp Board Solutions for Class 7 English Chapter 15 Uphill Questions and Answers Subject by using the Madhya Pradesh State Board Solutions for existing.

MP Board Class 7th Special English Solutions Chapter 15 Uphill

If you are eager to know about the Madhya Pradesh State Board Solutions for Class 7 English you will find all of them here. You can identify the knowledge gap using these MP Board Solutions for English PDF and plan accordingly. Don’t worry about the accuracy as they are given after extensive research by people having subject knowledge along side from the latest English Syllabus.

Uphill Text Book Exercise

Listen and Repeat

way   night    weak
may   right    peak
bay    might   leak

Comprehension

Answer the questions given below:

Question 1.
Who has written the poem ‘Uphill’?
Answer:
Christina Georgina Rossetti has written the poem ‘Uphill’.

Question 2.
Does the road wind uphill all the way?
Answer:
Yes, the road winds uphill all the way.

Question 3.
Does the poetess rest in the night? If yes, where?
Answer:
Yes, the poetess rests in the night on reaching the inn in the darkness.

Question 4.
What happens at the end of the journey?
Answer:
The traveller forgets all his miseries and feels relieved at the end of the journey.

Question 5.
Who will not keep the poetess standing at the door?
Answer:
The travellers who have gone ahead will not keep the poetess standing at the door.

Question 6.
Write the central idea of the poem ‘Uphill’?
Answer:
In this poem, the poet compares our life to an uphill journey through a winding road. It is full of hurdles and discomforts; toils and turmoils. At the end of the journey, the tired traveller will get a resting place and a bed. Then he would forget all his troubles. Rest is the reward for one’s hard labour.

Word Power

A. Write at least two words rhyming with ‘ the words given below:
MP Board Class 7th Special English Chapter 15 Uphill 1

B. Find’words (at least six from the poem) from this word square:
MP Board Class 7th Special English Chapter 15 Uphill 2
1. ……….
2. ……….
3. ……….
4. ……….
5. ……….
6. ……….
7. ……….
Answer:
1. dark
2. journey
3. seek
4. not
5. door
6. keep
7. labour

Let’s Talk

Pachmari is a famous hill station. The nearest main railway station is Hoshangabad. Discuss in group and plan a visit to Pachmari, where you can see famous waterfall, green hills and ancient caves. Keep the following points in mind while making the plan.

Question 1.
Friends who will go with you.
Answer:
Manoj, Tara, Sunil, Anil, Phool Kumar and yash will go with me.

Question 2.
Things you will take with you.
Answer:
Tea material and woollen clothes.

Question 3.
Money and other things you will need.
Answer:
One thousand rupees each; a guide book.

Question 4.
Guide book and other things.
List all the names and things after dis-cussing with your group.
Answer:
Guide book, Biscuits and Saltish eat-ables.

Let’s Write

A. On the basis of your discussion (Exercise4) write at least two para-graphs on your visit to Pachmari.
A visit to Pachmari :
There are many hill station in India Shimla, Dalhousie, Mussoorrie, Darjeeling and Nainital are very famous of them. The climate of these hill stations in pleasant in summer months. I have seen all these hill stations.

This year, I went with my friends to pachmari. It is a famous hill station. We reached Hoshangabad by train. Then we reached Pachmari by a mini bus. It ran at a very slow speed through high hills. We booked a hotel. We put on warm clothes and carried our rain coats and folding umbrellas. In the afternoon, we went out to see famous waterfall green hills and ancient caves. We got tired. We prepared tea. After taking tea, we rested for an hour and returned to our hotel.

B. Write an application to the principal of your school requesting him to arrange a picnic.
Answer:
Do Yourself.

Let’s Do It

Complete the lines from the poem:
Question 1.
Does the road wind uphill all the way?
Answer:
Yes, to the very end.

Question 2.
Will the day’s journey take the whole long day?
Answer:
From mom to night, my friend.

Question 3.
But is there for the night a resting place?
Answer:
A roof, for when the slow, dark hours begin.

Question 4.
May not the darkness hide it from my face?
Answer:
You cannot miss that inn.

Uphill Word Meaning

Page 92: Wind – coiling – बल खाती हुई, Whole – entire – समूचा, Hide – conceal – छुपाना, Wayfarers – travellers on foot-way – बटोही, Knock – tap – खटखटाना, Comfort – ease – आराम, Sore – in grief – दुःखी, Seek – search for – तलाश करना, Journey – travel – यात्रा, Hide – conceal – छुणना, Miss – lose – खोना।

Uphill Stanzas for Comprehension

Read the extracts given below and answer the questions that follow each:

1. Does the road wind uphill all the way?
Yes, to the very end.
Will the day’s journey take the whole long day?
From morn to night, my friend.

Question 1.
Where does the road go winding?
Answer:
The road goes on winding up the hill.

Question 2.
How long will the day’s journey take?
Answer:
The day’s journey will take the whole day long.

Question 3.
Use the phrase ‘the whole day long’ in a sentence.
Answer:
The farmers work in the fields the whole day long.

Question 4.
Use the word ‘uphill’ in a sentence.
Answer:
To earn a million rupees is an uphill task for me.

2. But is there for the night a resting-place?
A roof, for when the slow, dark hours begin.
May not the darkness hide it from my face?
You cannot miss that inn.
Shall I meet other wayfarers at night?
Those who have gone before.
Then must I knock, or call when just in sight?
They will not keep you standing at that door.

Question 1.
What things does the traveller need for the night?
Answer
The traveller needs a resting place and a bed for the night.

Question 2.
Can you miss that inn?
Answer
No, we cannot miss that inn.

Question 3.
What can hide the inn from the traveller’s face?
Answer
The darkness can hide the inn, from the traveller’s face.

Question 4.
Use the word miss in another form.
Answer
Miss Sheela is a beautiful girl.

Question 5.
Who are the other wayfarers?
Answer
The other wayfarers are the people who have gone before.

Question 6.
Will they keep him standing at the door?
Answer
No, they will not keep him standing at the door.

Question 7.
Use the phrase ‘in sight’ in a sentence.
Answer
There is no farmhouse in sight nearby.

Question 8.
Use the word ‘keep’ in a sentence.
Answer
Keep yourself busy.

3. Shall I find comfort, travel-sore and weak?
Of labour you shall find sum.
Will there be beds for me and all who seek?
Yea, beds for all who come.

Question 1.
Who does ‘I’ refer to here?
Answer:
I here refers to the poet.

Question 2.
What does the travel-sore poet long for?
Answer:
The travel-sore poet longs for comfort.

Question 3.
Will there be beds for all the seekers?
Answer:
Yes, there will be beds for all the seekers.

Question 4.
Use the phrase ‘to find comfort’ in your own sentence.
Answer:
To find comfort is every body’s aim in life.

We believe the information shared regarding MP Board Solutions for Class 7 English Chapter 15 Uphill Questions and Answers as far as our knowledge is concerned is true and reliable. In case of any queries or suggestions do leave us your feedback and our team will guide you at soonest possibility. Bookmark our site to avail latest updates on several state board Solutions at your fingertips.

Leave a Reply