Are you seeking for the Madhya Pradesh Board Solutions 10th English The Rainbow Workbook Special English Chapter 6 Two Gentlemen of Verona Questions and Answers PDF? If yes, then read this entire page. Here, we are giving a direct link to download MP Board Class 10th English Solutions Questions and Answers PDF which contains the chapter wise questions, solutions, and grammar topics. You can also get the shortcuts to solve the grammar related questions on this page.

MP Board Class 10th English The Rainbow Workbook Solutions Chapter 6 Two Gentlemen of Verona

For the sake of students we have gathered the complete 10th English The Rainbow Workbook Special English Chapter 6 Two Gentlemen of Verona Questions and Answers can provided in pdf Pattern. Refer the chapter wise MP Board Class 10th English Solutions Questions and Answers Topics and start the preparation. You can estimate the importance of each chapter, find important English grammar concepts which are having more weightage. Concentrate on the important grammar topics from Madhya Pradesh Board Solutions for 10th English Chapter 6 Two Gentlemen of Verona Questions and Answers PDF, prepare well for the exam.

Two Gentlemen of Verona Vocabulary

I. Learn with the help of a good dictionary the different usages and meanings of the following:
foot, my foot, on foot, on one’s own feet, to have one foot in the grave, footer, foot in
Answer:
Foot : a body part
My foot : hatefulness
On foot : walking
On one’s feet : under one’s complete control
To have one foot in the grave : nearing death
Footer : a measuring device
Foot in : to land in

II. Use the following correctly in sentences of your own.
Answer:
shabby : He has worn a shabby dress
pleasant : The weather is pleasant
uniform : Students go to school in uniform
dress : Sumita’s dress is new.
war : War can never give peace
battle : There was a fierce battle between Humayun and Shershah
sheet : The teacher needed a sheet of paper
road : We should walk on the road carefully.

III. When and why do you say the following?
very well, all right, Sir, however, of course
Answer:
Do yourself.

Listening Skill

Listen to the content in this card.

See Workbook page 45

Now, answer the following questions:

Question 1.
What are the charges for the rooms?
Answer:
Rs 300 per day.

Question 2.
What do the charges include?
Answer:
It includes morning tea/coffee and a newspaper.

Question 3.
Who will arrange for the excursions into the sanctuary?
Answer:
The hotel

Question 4.
What notice is meant only for the foreigners staying in the hotel?
Answer:
They must pay in foreign currency and produce their passport.

Speaking Skill

I. What are the hallmarks of a gentleman? In other words, what differentiates a gentleman from others? You may discuss the questions given below:

See Workbook page 46

Answer:
Do yourself.

Reading Skill

Read the passage carefully.

See Workbook pages 46-47

A. Answer the following questions:

(a) What does Jawaharlal Nehru want the young people to have in them?
Answer:
Jawaharlal Nehru wants the young people to have the pride of youth and ambition of youth to do something worthwhile and big.

(b) Who are sloppy people?
Answer:
People who have no pride and ambition are sloppy people.

(c) In what sense are the words ‘pride’ and ‘ambition’ used in the passage?
Answer:
Pride and ambition should consist in doing one’s job in the best possible manner.

(d) What do you understand by the phrase ‘hitch your wagon to a star’?
Answer:
It means trust in God.

(e) Why are the qualities of pride and ambition necessary for our youth?
Answer:
Unless a youth acquires these qualities, he can not achieve anything.

(f) How can one prepare oneself for great opportunities?
Answer:
By growing strong in mind and body one can prepare oneself for great opportunities.

B. (i) Match the words in Column ‘A’ with their meanings in Column ‘B’.
‘A’ –  ‘B’
1. perseverance – (a) respect that a person achieves
2. hitch – (b) hard work
3. urge – (c) to lift yourself to a higher position
4. stature – (d) persuade
Answer:
1. (b), 2. (c), 3. (d), 4. (a).

(ii) search for opposites (antonyms) of the following from the passage.
vice
virtue
meticulous
faint hearted

(iii) Make sentences with the following words.
ambition : We must cherish an ambition to do something meaningful.
pride : It is a matter of pride to be with you.
genius : J.C. Bose was a genius.
invention: The invention of wheel made transportation easier
character : We must cultivate a strong character
magic : We should not believe in magic.

Grammar

Narration:

See Workbook pages 48-53

Rewrite the following sentences in Indirect form.

Question 1.
Mohan said, “I am leaving Mumbai today.”
Answer:
Mohan said that he was leaving Mumbai that day.

Question 2.
The teacher said, “Tomorrow I shall give you a holiday.”
Answer:
The teacher said that next day he would give him a holiday.

Question 3.
I said to Yash, “You left your pen here last night.”
Answer:
I said to Yash that he had left his pen there previous night.

Question 4.
My brother said, “I have just come from Indore.”
Answer:
My brother said that he had just come from Indore.

Question 5.
Rita said to me, “I saw her long ago.”
Answer:
Rita said to me that she had seen her long before.

Rewrite the following sentences in Direct form.

Question 1.
I told the teacher that the students had been making a noise.
Answer:
I said to the teacher, “The students have been making a noise.”

Question 2.
Shashank said that he missed the train the previous night.
Answer:
Shashank said, “I missed the train last night.”

Question 3.
I said to him that I saw him long before.
Answer:
I said to him, “I saw him long ago.”

Question 4.
The teacher told the boys that Rome was not built in a day.
Answer:
The teacher said to the boys, “Rome was not built in a day.”

Report of an Adjudged Case

Writing Skill

Question 1.
‘One’s age is not a hurdle to maturity.’ Expand the thought in the light of the story ‘Two Gentlemen of Verona.’ (50 words)
Answer:
Once the travellers were driving through the foothills of the Alps. Two small boys stopped them. They were selling wild strawberries on the outskirts of Verona. The driver asked the travellers not to buy fruits from them. They could buy fruits much better in Verona. The boys had tangled hair and dark earnest eyes with brown skin. The boys were brothers. Their names were Nicola and Jacopo.

The travellers came out of the hotel next morning. They saw the two boys again. They were cleaning shoes. Nicola told them that they did various jobs to earn a living. Sometimes they took the visitors through the town to show them the places of interest. Both the brothers proved very useful to the travellers. They did every work with great interest and competence.

The travellers saw the two brothers selling newspapers one night. Nicola was deadly tired. They were waiting for the arrival of the last bus. They could sell all their papers when it arrived. The narrator was highly impressed by their hard work. He asked them if they needed anything from him. Jacopo informed him that they used to go to the town of Poleta every Sunday. He wished that the narrator should take them there in his car. It was at a distance of 30 kilometres from there. The narrator agreed to drive them out himself.

The next afternoon they reached a tiny village. It was set high upon a hillock. The car stopped at a large red-roofed villa and both the brothers got down. They asked the narrator to go to the cafe and have a drink. They would return in an hour. The narrator followed them after a few minutes. He rang the bell. A trained nurse opened the door of the hospital. The narrator saw through a glass that the two little boys were talking eagerly to a girl in bed. Her resemblance with them indicated that she was their sister.

The nurse told, the narrator that Nicola, Jacopo and their sister Lucia belonged to a cultured family. Their father was killed in war. They suffered a lot in winter. The boys joined the Resistance Movement. They returned after the war was over and there was peace. They found that their sister was suffering from Tuberculosis of the spine. They brought her to that hospital an year ago. They have been making payments regularly. And they hoped that their sister will recover and walk and sing again. The narrator drove the boys back. He did not reveal to them that he had come to know about their pligjnt. But his heart was touched deeply by their devotion to a noble cause.

Question 2.
“Beauty strikes the eye’s but goodness moves the heart.” Write an incident when someone’s goodness moved you. (150 words)
Answer:
It is true that beauty strikes the eyes but goodness moves the heart. Sometimes we feel it ourselves. Once I realized it myself. I was travelling in a train. There were two ladies in their forties. One was beautiful and smart while the other was inferior to her to look at. The catering staff came to take order for dinner. He was a bit older and also weak due to some problem. The beautiful lady called him very rudely and ordered for her dinner while the other lady addressed the man very softly and ordered for her dinner. After an hour, he brought their dinner.

While serving it he stumbled and the dinner fell over the gentle lady. She was very calm and she didn’t react to it and helped the man. But the beautiful lady got angry at this. She abused him and complained against him. When the manager came, the gentle lady simply said it was her own fault. The old man blessed her. My heart was touched and I was left full of respect for the lady.

Hope that the above shaped information regarding the Madhya Pradesh Board Solutions for 10th English Chapter 6 Two Gentlemen of Verona Questions and Answers is useful for making your preparation effective. View our website regularly to get other subjects solutions.

Leave a Reply