Are you seeking for the Madhya Pradesh Board Solutions 10th English The Rainbow Workbook Special English Chapter 10 The Last Leaf Questions and Answers PDF? If yes, then read this entire page. Here, we are giving a direct link to download MP Board Class 10th English Solutions Questions and Answers PDF which contains the chapter wise questions, solutions, and grammar topics. You can also get the shortcuts to solve the grammar related questions on this page.

MP Board Class 10th English The Rainbow Workbook Solutions Chapter 10 The Last Leaf

For the sake of students we have gathered the complete 10th English The Rainbow Workbook Special English Chapter 10 The Last Leaf Questions and Answers can provided in pdf Pattern. Refer the chapter wise MP Board Class 10th English Solutions Questions and Answers Topics and start the preparation. You can estimate the importance of each chapter, find important English grammar concepts which are having more weightage. Concentrate on the important grammar topics from Madhya Pradesh Board Solutions for 10th English Chapter 10 The Last Leaf Questions and Answers PDF, prepare well for the exam.

The Last Leaf Vocabulary

I. Use the following words in your own sentences:
Greenwich, Washington, Dutch, California, Pneumonia, East,
Bay of Naples, Japanese, New York, Michael Angelo
Answer:
Greenwich : Greenwich confirms the International Standard Time.
Washington : Washington DC is the capital of the USA.
Dutch : The people of the Holland are called Dutch.
California : California is a good city.
Pneumonia : Pneumonia is a disease.
East : The Sun rises in the East
Bay of Naples : I haven’t seen the Bay of Naples.
New York : New York is a worth visiting place in the USA.
Michael Angelo : Michael Angelo was a good artist.

II. Use the following phrases in your own words:
leaves, overleaf, turn over a new leaf, leaf through
Answer:
Leaves : Yellow and dry leaves are falling from the tree.
Overleaf : Please see overleaf.
Turn over a new leaf: Feeling bored, he turned over a new
Leaf through : Leaf through this book.

III. Listen and repeat.
last – lost
leaf – life
face – phase
board – bard
eleven – all even
past – post
Poor – pure
Answer:
Do yourself.

Listening Skill

See Workbook page 78

Now, complete the following conversation verbally.
Answer:
Mrs. Sharma : You didn’t come home for lunch yesterday.
Dr. Sharma : My friend Mukesh is critical.
Mrs. Sharma : What’s wrong with him?
Dr. Sharma : He came to me yesterday he was too critical.
Mrs. Sharma : But he is better your medicine helped, didn’t it?
Dr. Sharma : no, medicine really didn’t help him.
Mrs. Sharma : Then what made him recover?
Dr. Sharma : The assurance that I gave him that he would survive though it was false.
Mrs. Sharma : God bless Mukesh. He trusts you deeply.

Speaking Skill

Here, are the dialogues between two friends on “Art and Money.” You have to speak their original versions aloud after filling the blanks. Use the clues given in the boxes.
MP Board Class 10th English The Rainbow Workbook Solutions Chapter 10 The Last Leaf 1
Answer:
Veena : How are you?
Mamta : Fine, thank you.
Veena : How does the world go?
Mamta : What world you mean, the world of studies?
Veena : Not that. .
Mamta : Then what do you mean?
Veena : I mean what about your hobbies?
Mamta : Oh! Going on well.
Veena : I would like to come to your home to see your paintings.
Mamta : Most gladly with all my heart.
Veena : But why don’t you send your best painting for competitions.
Mamta : Veena dear! My art is not for sale. I believe that art is for its own sake.
Veena : But I think that Art is for the sake of society. Otherwise it becomes a selfish motive on the part of the artist.
Mamta : I differ from what you say. In my opinion, art is the fulfillment of one’s aesthetic taste, and when the work of art is ready, it is its own reward.
Veena : It is good to be ideal, but do you think you can be that ideal in life? I know you are hard up these days. I am ready to try all your paintings.
Mamta : What a pity! I never expected you to talk like that.
Veena : Then expect money from my father who is earnest in his mission of helping the less fortunate persons.
Mamta : You think I’m less fortunate than you? I’m rich. My art has earned me name and fame. No matter if I have no money.
Veena : Without money you are nowhere.
Mamta : I am everywhere. My art takes me to far away places.

Reading Skill

Read the story carefully.

See Workbook pages 80-81

A. Now answer the following questions:

Question 1.
What was the boy concerned about?
Answer:
The boy was concerned if his grandmother was writing the story of what they have done.

Question 2.
What was more important than one’s own story, according to the grandmother?
Answer:
According to the grandmother how one writes one’s story is more important than the story.

Question 3.
How did his grandmother want him to look at the pencil?
Answer:
His grandmother wants to grow like a pencil and to look at the pencil in this manner.

Question 4.
Why did the grandmother want him to be like a pencil?
Answer:
Because a pencil gives one’s thought a shape.

Question 5.
Write in your own words the first quality of a pencil.
Answer:
The first quality of a pencil is that it guides your steps.

Question 6.
Why are certain pains and sorrows necessary?
Answer:
Pains and sorrows make one stronger.

Question 7.
‘An eraser rubs out my mistakes’. How does correcting ourselves help in life?
Answer:
It helps us to keep us on the road to justice.

Question 8.
Why does the exterior not matter?
Answer:
Because it is its inner graphite which plays the major role.

Question 9.
Why should one be conscious of one’s own action?
Answer:
Because everything we do leave its imprint on life.

B. Look into a Thesaurus for a few synonyms of each word given below:
Answer:
MP Board Class 10th English The Rainbow Workbook Solutions Chapter 10 The Last Leaf 2

Grammar

Narration:

See Workbook pages 82-83

Rewrite the sentences into Indirect Narration.

Question 1.
I said to him, “What is the matter”?
Answer:
I asked him what the matter was.

Question 2.
He said to me, “How long have you been here”?
Answer:
He asked me how long I had been there.

Question 3.
She said to me, “Do you like to live here”?
Answer:
She asked me if I liked to live there.

Question 4.
She said to her brother, “What will you do in the coming vacation?”
Answer:
She asked her brother what he would do in the next vacation.

Question 5.
The teacher said to the student, “Do you play games in the evening?”
Answer:
The teacher asked the students if they played games in the evening.

See Workbook page 84

Rewrite the sentences into Indirect Narration.

Question 1.
The father said, “My son do not waste your time.”
Answer:
The father addressed me as his son and advised not to waste my time.

Question 2.
The father said to his son, “Be attentive in the class.”
Answer:
The father advised his son to be attentive in the class.

Question 3.
He said, “Let me play in your garden.”
Answer:
He asked (me) to allow him to play in my garden.

Question 4.
He said to his friend, “Please lend me your book.”
Answer:
He requested his friend to lend him his (friend’s) book.

Question 5.
She said to her servant, “Get out of my room at once.
Answer:
She ordered her servant to get out of her room at once.

See Workbook page 84

Rewrite the sentences into Indirect Narration.

Question 1.
The businessman said, “Alas! how foolish I have been.”
Answer:
The businessman exclaimed with sorrow that he had been highly foolish.

Question 2.
He said to them, “Good-bye, my friends!”
Answer:
He bade his friends good bye.

Question 3.
“Good morning boys!” said the teacher.
Answer:
The teacher wished the boys good morning.

Question 4.
The woman said to him, “May God bless you!”
Answer:
The woman wished that God might bless him.

Question 5.
I said to Hari, “What a powerful shot it is!”
Answer:
I praised Hari that it was a very powerful shot.

See Workbook page 85

Rewrite the sentences into Indirect Narration.

Question 1.
My brother said to me, “Two and two make four.”
Answer:
My brother told me that two and two make four.

Question 2.
He said, “The Sun rises in the east.”
Answer:
He said that the Sun rises in the east.

Question 3.
She said, “Honesty is the best policy.”
Answer:
She said that honesty is the best policy.

Question 4.
The teacher said, “India became independent in 1947.”
Answer:
The teacher said that India became independent in 1947.

Question 5.
The teacher said to us, “The earth moves round the sun.”
Answer:
The teacher told us that the earth moves round the sun.

Rewrite the sentences into Direct Speech.

Question 1.
Nisha requested Preeti to lend her a ring in the evening.
Answer:
Nisha said to Preeti, “Please lend me a ring in the evening.’’

Question 2.
Yash asked me to bring some fruit and sweets from the market for the guests.
Answer:
Yash said to me, “Please bring me some fruits and sweets from the market for the guests.”

Question 3.
The principal advised the students not to come late.
Answer:
The Principal said to the students, “Don’t come late”.

Question 4.
She says that she likes going to the seaside.
Answer:
She says, “I like going to the sea-side”.

Question 5.
She told me that she had completed her work.
Answer:
She said to me, “I completed my work.”

Writing Skill

Question 1.
‘An artist can die but her/his art remains immortal’. Elaborate the thought. (50 words)
Answer:
A work of art is an immortal thing. It is all permanent. It can’t perish with time. It remains in the memory of the people. Though one who makes it is mortal. She/he dies when death comes. Take for example the painting of Monalisa. It is still the best painting in the world. It has immortalised its painter also. So one may be great but perishes with time. But one’s greatness is known to the world through the art/work that one does.

Question 2.
You are the secretary of the Cultural Association of your school. Your school is going to organised a painting competition on 10th September. Draft a notice for the students to participate in the event. (150 words)
Answer:
ABC School
jabalpur

Notice

25th Oct.20xx

Cultural Association Organises Painting Competition Our school is organising a painting competition on the occasion of Children’s Day the 14th Nov. . The main theme of the competition is ‘Terrorism’. You are to draw paintings related to terrorism, its causes, its drastic effects, role of youth and politicians, how we can fight against it etc. The paintings shall be selected for awards in three main catagories and 10 consolation prizes. A number of great artists throughout the country will grace the occasion along with some other renowned literary figures. Those who wish to participate may submit their names in the office upto 10 Nov.
Navin Parmar
Secretary
Cultural Association.

Hope that the above shaped information regarding the Madhya Pradesh Board Solutions for 10th English Chapter 10 The Last Leaf Questions and Answers is useful for making your preparation effective. View our website regularly to get other subjects solutions.

Leave a Reply