MP Board Class 8th Maths Solutions Chapter 2 Linear Equations in One Variable Ex 2.1
Solve the following equations.
Question 1.
 x – 2 = 7.
 Solution:
 We have, x – 2 = 7
 Transposing -2 to R.H.S., we get
 x = 7 + 2 ⇒ x = 9, which is the required solution.
Question 2.
 y + 3 = 10.
 Solution:
 We have, y + 3 = 10
 Transposing 3 to R.H.S., we get y = 10 – 3
 ⇒ y = 7, which is the required solution.
Question 3.
 6 = z + 2.
 Solution:
 We have, 6 = z + 2
 Transposing 2 to L.H.S., we get
 6 – 2 = z
 ⇒ z = 4, which is the required solution.

Question 4.
 \(\frac{3}{7}\) + x = \(\frac{17}{7}\).
 Solution:
 
 ⇒ x = 2, which is the required solution.
Question 5.
 6x = 12.
 Solution:
 We have, 6x = 12
 Dividing both sides by 6, we get
 \(\frac{6 x}{6}=\frac{12}{6}\)
 ⇒ x = 2, which is the required solution.
 
Question 6.
 \(\frac{t}{5}=10\)
 Solution:
 We have, \(\frac{t}{5}\) = 10
 Multiplying both sides by 5, we get
 
 ⇒ t = 50, which is the required solution.
Question 7.
 \(\frac{2 x}{3}\) = 18
 Solution:
 We have,
 \(\frac{2 x}{3}\) = 18
 Dividing both sides by 2, we get
 
 Now, multiplying both sides by 3, we get
 
 ⇒ x = 27, which is the required solution.

Question 8.
 \(1.6=\frac{y}{1.5}\)
 Solution:
 We have, \(1.6=\frac{y}{1.5}\)
 Multiplying both sides by 1.5, we get
 
 ⇒ y = 2.4, which is the required solution.
 
Question 9.
 7x – 9 = 16.
 Solution:
 We have, 7x – 9 = 16
 Transposing -9 to R.H.S., we get
 7x = 16 + 9
 ⇒ 7x = 25
 Now, dividing both sides by 7, we get
 
 ⇒ x = \(\frac{25}{7}\), which is the required solution.

Question 10.
 14y – 8 = 13.
 Solution:
 We have, 14y -8 = 13
 Transposing -8 to R.H.S., we get
 14y = 13 + 8 ⇒ 14y = 21
 Now, dividing both sides by 14, we get
 

Question 11.
 17 + 6p = 9.
 Solution:
 We have, 17 + 6p = 9
 Transposing 17 to R.H.S., we get 6p = 9 – 17
 ⇒ 6p = – 8
 Now, dividing both sides by 6, we get
 
Question 12.
 \(\frac{x}{3}+1=\frac{7}{15}\)
 Solution:
 
 Now, multiplying both sides by 3, we get
 
 ⇒ x = \(-\frac{8}{5}\), which is the required solution.





















