Guys who are planning to learn the fundamentals of English can avail the handy study material using MP Board Solutions for Class 8 Special English Revision Exercises 3 Questions and Answers. You Can Download MP Board Class 8 English Solutions Questions and Answers, Notes, Summary, Guide, Pdf. Refer to the Madhya Pradesh State Board Solutions for English PDF available and score better grades. Simply click on the quick links available for MP Board Solutions for Class 8 Special English Revision Exercises 3 Questions and Answers and prepare all the concepts in it effectively. Take your preparation to the next level by availing the Madhya Pradesh State Board Solutions for Class 8 English prepared by subject experts.

MP Board Class 8th Special English Solutions Revision Exercises 3

Do you feel the concept of English is difficult to understand? Not anymore with our MP Board Solutions for Class 8 Special English Revision Exercises 3 Questions and Answers. All the Solutions are given to you with detailed explanation and you can enhance your subject knowledge. Use the Madhya Pradesh State Board Solutions for Class 8 English PDF for free of cost and prepare whenever you want.

Word Power

A. Add prefix ‘im’ or ‘dis’ to indicate negation.
Pure, appear, perfect, mortal, order, mature, approve, believe
Answer:
impure, disappear, imperfect, immortal, disorder, immature, disapprove, disbelieve.

B. Give the meanings of the following words :

  1. appetite
  2. universe
  3. stress
  4. fatigue
  5. efficiency
  6. in a fix
  7. sentinel
  8. sacred
  9. excursion
  10. contempt
  11. toil
  12. dormant

Answer:

  1. appetite – hunger
  2. universe – all existing things
  3. stress – emphasis, tension
  4. fatigue – tiredness
  5. efficiency – skill to do something
  6. in a fix – in a slate of uhcertainty
  7. sentinal – a sentry
  8. sacred – holy
  9. excussion – a short trip or outing
  10. contempt – hatred
  11. toil – to work hard
  12. dormant – inactive.

C. Fill in the missing letters in the following words :

  1. d_p_cts
  2. _r_g_n_l
  3. i_n_r_n _
  4. h_b_t_t_
  5. Pr_v_k_
  6. p_t_nt_ _l

Answer:

  1. depicts
  2. ……………
  3. ……………
  4. haitat
  5. provike
  6. ……………

Comrehension

A. Answer the questions given below:

Question 1.
What did Gangadhar suggest to Ahilyabai after the death of her son?
Answer:
Gangadhar suggested Ahilyabai to adopt a son when her own son died.

Question 2.
What is Indra Gandhi Rashtriya Manav Sanghralaya?
Answer:
It is a museum.

Question 3.
What is a parole?
Answer:
It is the wonderful gate constructed in a traditional Himalayan village style.

Question 4.
What made Andy think the post-master was very curious?
Answer:
Andy went to the post-office counter and said that he wanted a letter. The postmaster asked him for whom he wanted it. This made Andy think the postmaster was very curious.

Question 5.
Describe Bismillah Khan as an example of communal harmony.
Answer:
Bismillah Khan always encouraged commmunal harmony. He was a practicing Muslim, who offered ‘namaaz’ five times a day, yet he had immense faith in Baba Vishwanath, Sankat Mochan Hanuman and Ganga Maiyya. He used to lead the Muharram procession as well as that of the Ganga Puja in Banaras, playing the shehnai while walking. In his opinion, all religions are one.

Question 6.
What, according to the poet in the poem ‘Work is worship’, is the ultimate aim of man?
Answer:
According to the poet the ultimate aim of man is to do his duty assigned to him.

Question 7.
How has yoga helped mankind?
Answer:
Yoga has helped mankind in leading a healthy life. It has also helped in elevating the self to realise God and the mysteries of the universe.

Question 8.
Write the names of some aasanas asnd their benefits.
Answer:
MP Board Class 8th Special English Chapter 20 Yoga: A Way of Life

Question 9.
Why did Raghoba Dada give up the idea of fighting and went back?
Answer:
Raghoba Dada was afraid that if he lost a battle against a woman, he would lose his name and fame as a warrior on the other hand, nobody would praise him even if he won the battle. Hence, he gave up the idea of fighting and went back

Question 10.
What makes the manav Sangrahalaya different from the other museums?
Answer:
It preserves folkart, and tribal communities, their habitats, their cultural diversities and their relationship with nature. This fact makes this museum different from others.

B. Write the summary of the poem “To the new Year” or “Work is worship.”

C. Complete these sentences.

  1. Andy went to the town to
  2. The postmaster did not give any letter to Andy because

Answers:

  1. bring letter for his master.
  2. he was not ready to pay eleven pence.

D. Who spoke these words?

  1. “You’ll provoke me to break your neck some day?”
  2. “The gate is constructed in a traditional Himalayan vilage style,m called pa-role.”
  3. “Rohit, look at the boats. They are beautiful, aren’t they?”
  4. “Why, you stupid! if you din’t tell me his name how can I give you the letter?”

Answers:

  1. Andy’s Master to Andy.
  2. Uncle Shyam to children.
  3. Uncle Shyam to Rohit.
  4. The postmaster to Andy.

Let’s Learn

Question 1.
Convert these sentences into indirect speech :
(a) Manoj said to me, “How is your grandfather today?”
(b) Ruchi said to her friend, “May I take your pen?”
(c) I said to Raj, “Do you like to play football?”
(d) Radha said to her mother, “please cook some food for me.”
(e) Anil said to his elder brother, “Dont worry about me.”
Answers:
(a) Manoj asked me how my grand-father was that day.
(b) Ruchi asked her friend if she might take her pen.
(c) I asked Raj if he liked to play football.
(d) Radha requested her mother to cook some food for her.
(e) Anil told his elder brother not to worry about him.

Question 2.
Complete the sentences using can/ could/can’t/couldn’t :

  1. Rohan belongs to a renowned sports family. He ……………….. play many games.
  2. I looked for my dress every where but I ……………….. find it.
  3. I’m late. I ……………….. come to your birthday party.
  4. He ran fast but he ……………….. reach the goal.
  5. Raju was an excellent tennis player. He ……………….. beat anybody.

Answers:

  1. can
  2. couldn’t
  3. can’t
  4. couldn’t
  5. could.

Question 3.
Combine the sentences using who/ which/that.

(a) (i) The man lives next door.
(ii) He is very friendly.
Answer:
The man who lives next door is very friendly.

(b)(i) Where are the eggs?
(ii) Eggs were in the basket.
Answer:
Where are the eggs which were in the basket.

(c) (i) An architect is a person.
(ii) He designs buildings.
Answer:
An architect who is a person designs buildings.

Let’s Read

Read the poem carefully and answer the questions that follow:

The merry mice stay in their holes
And hide there all the day.
But when the house is still at night
The rogues come out and play
They climb upon the pantry shelf
And taste of all they please
They drink the milk that’s set for cream,
And nibble bread and cheese.
But if they chance to hear the cat,
Their feast will soon be done;
They scamper off to hide themselves
As fast as they can run.

Question 1.
How do the merry mice behave through out the day?
Answer:
The merry mice hide in the holes throughout the day.

Question 2.
When do they come out?
Answer:
They come out at night.

Question 3.
What do they have for dinner?
Answer:
They eat bread and cheese in dinner.

Question 4.
What happens when they hear the cat coming?
Answer:
They hide themselves,

Question 5.
Pick out the words from the pas-sage that mean the following :
(a) Calm …………..
(b) to bite …………..
Answer:
(a) still
(b) nibble.

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

Ramu was a blind old man. One dark night, he came out of his small house and walked along the road. He had a lamp in his hand.

A young man was coming from the other end of the road. He came to Ramu and said, “Ramu, you’re blind, and you’re foolish too. You can’t see, you’re carrying a lamp in your hand.”

Ramu smiled and said, “This lamp is not for me. It’s for you and others, I go out every night with a lamp in my hand. People in the road see this lamp and then they do not walk into me.”

The young man was ashamed.

Question 1.
Who was Ramu?
Answer:
Ramu was a blind old man.

Question 2.
What did Ramu carry in his hand one night?
Answer:
Ramu carried a lamp in his hand one night.

Question 3.
What did the young man say?
Answer:
The young man said that Ramu was blind and foolish. He couldn’t see and was carrying a lamp in his hand.

Question 4.
What was Ramu’s reply?
Answer:
Ramu replied that the lamp was for him and others people on the road did not walk into me seeing this lamp.

Question 5.
Give a suitable title to the passage.
Answer:
Ramu and His Lamp.

Let’s Write

A. You are Anita, residing at D-33, Vikas Marg, Delhi. Write a letter to your friend Pooja, who has failed in the final examination, advising her not to give up hope and to try once again.

B. You are Ashraf, a student of class VIII, studying in Kamla Nehru Middle School, DewOas. Write an application to the Headmaster of your school requesting him to grant you scholarship.

C. Write a notice for your school noticeboard inviting student to participate in the school athletic meet. Your school is Vallabh Bhai Middle School and you are Sunil, the school captain.

D. Write a paragraph in about 150 words describing the importance of Yoga.

E. Write an essay on any of the following topics in about 250 words.

  1. Science – a good servant but a bad master.
  2. A railway journey
  3. Any great leader
  4. My best friend.

We wish the knowledge shared regarding MP Board Solutions for Class 8 Special English Revision Exercises 3 Questions and Answers has been helpful to you. If you need any further help feel free to ask us and we will get back to you with the possible solution. Bookmark our site to avail the latest updates on different state boards solutions in split seconds.

Leave a Reply