Guys who are planning to learn the fundamentals of English can avail the handy study material using MP Board Solutions for Class 8 Special English Half Yearly Evaluation Questions and Answers. You Can Download MP Board Class 8 English Solutions Questions and Answers, Notes, Summary, Guide, Pdf. Refer to the Madhya Pradesh State Board Solutions for English PDF available and score better grades. Simply click on the quick links available for MP Board Solutions for Class 8 Special English Half Yearly Evaluation Questions and Answers and prepare all the concepts in it effectively. Take your preparation to the next level by availing the Madhya Pradesh State Board Solutions for Class 8 English prepared by subject experts.

MP Board Class 8th Special English Solutions Half Yearly Evaluation

Do you feel the concept of English is difficult to understand? Not anymore with our MP Board Solutions for Class 8 Special English Half Yearly Evaluation Questions and Answers. All the Solutions are given to you with detailed explanation and you can enhance your subject knowledge. Use the Madhya Pradesh State Board Solutions for Class 8 English PDF for free of cost and prepare whenever you want.

Question 1.
Do as directed :
(i) Punctuate the following sentences :
(a) What are you doing
(b) He said i shall go to bhopal
Answer:
(a) What are you doing?
(b) He said, “I shall go to Bhopal,

(ii) Change into negative sentences :
(a) Reena helped Kala.
(b) Harsha likes tea.
Answer:
(a) Reena does not help Kala.
(b) Harsha does not like tea.

(iii) Change the following into simple past tense.
(a) I get up at at 7 ‘O’ clock.
(b) He finishes his work at 5 ‘O’ clock.
Answer:
(a) I got up at 7 ‘O’clock.
(b) He finished his work at 5 ‘O’ clock.

(iv) Use the verbs as gerunds in the following sentences :
(a) is a good exercise, (swim)
(b) Have you finished that book? (read)
Answer:
(a) swimming
(b) reading

(v) Fill in the blanks with ’used to’ and the correct form of the verbs given in the brackets.
(a) We ……………. in Indore but now we live in Bhopal, (live)
(b) When Rita was young she a lot of milk, (drink)
Answer:
(a) used to live
(b) used to drink

(vi) Fill in the blanks with the adverbs given below :
Loudly, Kindly
(a) Hari speaks ……………. to his servant.
(b) The dogs bark ……………. at night.
Answer:
(a) Kindly
(b) louldly

Question 2
(a) Give the opposites for the following words :
(a) wealthy
(b) brave.
Answer:
(a) poor
(b) coward

(b) Give words which has similar sound as those given below.
(a) high
(b) bird
Answer:
(a) hi
(b) beard

Question 3.
(A) Answer any six of the following questions in two to three sentences each

Question 1.
How was Anu’s first day at school?
Answer:
Anu’s first day at school was not at all good. It was monotonous.

Question 2.
Why did the king refuse to surrender the dove to the eagle?
Answer:
The king refused to surrender the dove because he thought that his foremost duty was to protect the innocent bird.

Question 3.
How does the cherry tree prove the creative power of nature?
Answer:
It did not die even though its leaves were all eaten by a goat and it was cut into two with a scythe by a woman. It lived and grew in due course.

Question 4.
Why was grandmother unhappy?
Answer:
Grandmother was unhappy because she found herself helpless and dependent Her favorite story (Kashi Yatra) was in front of her but she was unable to read the lines.

Question 5.
What did Abdul Kalam’s family do for their living?
Answer:
Abdul Kalam’s family was engaged in ferrying pilgrims between Dhanushkhodi and Rameshwaram in Tamil Nadu.

Question 6.
What news did Tabaque bring?
Answer:
Tabaqui, the jackal, brought the news that. Shere Khan, the tiger, had shifted his hunting grounds to the hills.

Question 7.
What happened to the eagle and the dove in the end?
Answer:
The eagle and the dove vanished and is their place stood Indra, the chief of gods and Agni, the god of Fire.

B. Answer any two of the following questions in three to five sentences each:

Question 1.
“Nothing is Lucky if you put it away. If you want luck you must put it to some use.” What did grandfather in the lesson ‘The Cherry Tree’ mean by these words?
Answer:
Grandfather meant to say that the seed of the cherry should be planted.

Question 2.
Describe Bismillah Khan as an example of communal harmony?
Answer:
Bismillah Khan always encouragged commmunal harmony. He was a practicing Muslim, who offered ‘namaaz’ five times a day, yet he had immense faith in Baba Vishwanath, Sankat Mochan Hanuman and Ganga Maiyya. He used to lead the Muharram procession as well as that of the Ganga Puja in Banaras, playing the shehnai while walking. In his opinion, all religions are one.

Question 3.
What did the grandmother in the lesson ‘How I Taught my grandmother to Read’ do on Dushera festival.”
Answer:
Grandmother called her granddaughter to the puja place and made her sit down on a stool. She gave her a gift of a frock material and then she touched her feet.

Question 4.
Answer any two of the following questions.

Question 1.
What is the poet complaning about in the poem ‘English is Amazing?

Question 2.
How have the children been de-scribed in the poem “Children Who are wanted every hour”?
Answer:

  1. Children are full of spirit and will power.
  2. They have sound mind and sound body.
  3. They are fit to cope with any situation.
  4. They never want to sit idle.
  5. They always do work.

Question 3.
Why don’t you have time to listen to a poem or to pray?
Answer:
We don’t have the time to listen a poem or to pray because we have to do a lot of work in limited period.

Question 5.
Write the summary of any one of the following poems:
(a) ‘Children Who are Wanted every Hour’
(b) ‘The Jet Age’

Question 6.
Write a short note on any one of the following topics:
(a) Importance of Trees
(b) The Narmada
(c) Our President

Question 7.
Read the passage carefully and answer the questions that follow :

“I do know whence I got the notion that good hand-writing was not a necessary proof education, but I retained it untill I went to England. When later, especially in South Africa, I saw the beautiful hand-writing of the lawyers and the young men born and educated in South Africa, I was ashamed of myself and repented my neglect. I saw that bad hand-writing should be regarded as a sign of imperfect education. I tried later to improve mone but it was too late. I could never repair the neglect of my youth. Let every man and woman be warned by my example and understand that good hand-writing is a necessary part of education.”

M.K.Gandhi

Question 1.
Who is the speaker in this passage?
Answer:
Mahatama Gandhi.

Question 2.
What was his first idea about hand-writing?
Answer:
Good hand-writing was not a necessary part of education.

Question 3.
When did he feel ashamed of his own hand-writing?
Answer:
When the saw the beautiful hand-writing of the lawyer, he felt ashamed of his own hand-writing.

Question 4.
What did he think of bad hand-writing?
Answer:
Bad hand-writing was a sign of imperfect education.

Question 5.
Why could he not improve his hand-writing later?
Answer:
Because it was too late.

Question 6.
What working does he give to every man and woman?
Answer:
Good hand writing is a necessary part of education.

Question 7.
‘I got the notion that …………….’ Nation means-
(i) Knowledge
(ii) Idea
(iii) theory.
Answer:
(ii) Idea

We wish the knowledge shared regarding MP Board Solutions for Class 8 Special English Half Yearly Evaluation Questions and Answers has been helpful to you. If you need any further help feel free to ask us and we will get back to you with the possible solution. Bookmark our site to avail the latest updates on different state boards solutions in split seconds.

Leave a Reply