Get Updated MP Board Solutions for Class 7 Special English Solutions Chapter 11 Leisure Questions and Answers in PDF Format and download them free of cost. These are provided as per the latest exam pattern and syllabus. Access the topics of Chapter wise and communication skills, grammer part through the direct links available depending on the need. You can Download MP Board Class 7 English Solutions and can score highest grade in examination. Clear all your queries on the Mp Board Solutions for Class 7 English Chapter 11 Leisure Questions and Answers Subject by using the Madhya Pradesh State Board Solutions for existing.

MP Board Class 7th Special English Solutions Chapter 11 Leisure

If you are eager to know about the Madhya Pradesh State Board Solutions for Class 7 English you will find all of them here. You can identify the knowledge gap using these MP Board Solutions for English PDF and plan accordingly. Don’t worry about the accuracy as they are given after extensive research by people having subject knowledge along side from the latest English Syllabus.

Leisure Text Book Exercise

Listen and Repeat

MP Board Class 7th Special English Chapter 11 Leisure 1

Comprehension

Answer the questions given below:
Question 1.
Why does the poet say that it is a poor life?
Answer:
The poet’s life is full of care. He has no time to watch the beauties around him. Therefore, he says that it is a poor life.

Question 2.
What do the busy and anxious people miss daily in their lives?
Answer:
The busy and anxious people miss,the general happenings around them, daily in their lives.

Question 3.
Do the people have time to see the beauty of nature?
Answer:
No, the people do not have time to see the beauty of nature.

Question 4.
How does the poet present scenic beauty of nature?
Answer:
The poet presents the scenic beauty of nature as enchanting. The groves, woods and streams are full of eye-catching beauty.

Question 5.
What do you understand by the lines, ’No time to wait till ………. began.’?
Answer:
The smile appears in the eyes before it reaches the mouth. It takes a few moments. But the poet has no time even to view that smile.

Question 6.
What is the theme of the poem?
Answer:
The theme of this poem is that a careworn life is a miserable life.

Word Power

Use the words given below and complete the sentences:
(full of, no time, beneath, woods, hide, as long as)
Example :
We can not go outside as long as it rains.

  1. People stand ………….. it rains.
  2. The rabbits run around in the ……………
  3. The river is …………
  4. The man has …………. watch.
  5. The birds …………. nests.
  6. you do not hurt animals they ………… do not harm you.

Answer:

  1. beneath
  2. woods
  3. full of
  4. no time
  5. hide
  6. As long as

Let’s Talk

Visit a river side/lake nearby and talk about it. Find answers to the following.
Question 1.
Did you see any birds, fish etc. near the lake?
Answer:
I saw many birds, fish etc. hear the lake.

Question 2.
What frees grow near the water body? Find the names if possible.
Answer:
Many trees grow near the water body (river/lake). They are neem, peepal, mango etc.

Question 3.
What was most interesting in the visit?
Answer:
The sight of the visitors and their boating was most interesting in the visit.

Question 4.
Do lot of tourists come there? Why?
Answer:
Yes, lot of tourists come there. They come there to learn about the eating and clothing habits of the local residents. They also learn about their way of living, traditions and cultures.

Let’s Write

Question 1.
A. Write three sentences about the woods.
B. Write three sentences about the sky.
Answer:
A. The woods

  1. The woods look pleasant only in pictures.
  2. All sorts of trees are found in the woods.
  3. Dangerous animals live in the woods.

B. The Sky

  1. The sky is above the earth.
  2. It is full of stars at night.
  3. Clouds roar in the sky during rainy season.

Let’s Do It

Draw the picture of different images that appear in the poem and name them.
Answer:
Attempt yourself.

Leisure Word Meanings
MP Board Class 7th Special English Chapter 11 Leisure 2

We believe the information shared regarding MP Board Solutions for Class 7 English Chapter 11 Leisure Questions and Answers as far as our knowledge is concerned is true and reliable. In case of any queries or suggestions do leave us your feedback and our team will guide you at soonest possibility. Bookmark our site to avail latest updates on several state board Solutions at your fingertips.

Leave a Reply