MP Board Class 7th Social Science Solutions Chapter 4 Our Constitution

MP Board Class 7th Social Science Chapter 4 Text Book Questions

Choose the correct alternatives from the following:

Question 1.
The constituent assembly was formed on –
(a) Dec. 1946
(b) Jan. 1947
(c) Nov. 1945
(d) Jan. 1950
Answer:
(a) Dec. 1946

Question 2.
The Chairman of the drafting committee was –
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Dr. Bhimrao Ambedkar
(c) Dr. Harisingh Gaur
(d) Pt. Jawaharlal Nehm
Answer:
(b) Dr. Bhimrao Ambedkar

Question 3.
The Indian constituent assembly adopted the constitutions on –
(a) 28 Jan. 1946
(b) 26 Jan. 1950
(c) 26 Nov. 1949
(d) 26 Jan. 1930
Answer:
(c) 26 Nov. 1949

MP Board Solutions

Fill in the blanks:

  1. The President of the constituent assembly was ……………..
  2. The Indian Constitution is a ………….. and detailed constitution.
  3. India has an ……………. and powerful Judiciary.

Answer:

  1. Dr. Rajendra Prasad
  2. comprehensive
  3. impartial.

MP Board Class 7th Social Science Chapter 4 Short Answer Type Questions

Question 1.
Write the names of any three members of the Indian Constituent Assembly.
Answer:
Names of three members of the Indian Constituent Assembly Dr. Rajendra Prasad, Pandit Jawaharlal Nehru, Acharya
Kripalani.

Question 2.
What is meant by ‘Sovereign State’?
Answer:
India is a sovereign state. It means we are supreme in all matters concerning us. We are independent both internally and externally.

MP Board Solutions

Question 3.
Why is the Indian constitution called a detailed and written constitution?
Answer:
The.Indian constitution is called a detailed and written constitution because all the fundamental and basic rules are contained in the form of a document. It ensures to promote the feeling of unity in diversity.

Question 4.
What is a parliamentary system?
Answer:
India has a parliamentary system. The real powers of the government rest in the Parliament. The council of ministers executes die powers of the government and it is answerable to the Parliament.

MP Board Class 7th Social Science Chapter 4 Long Answer Type Questions

Question 1.
Describe any three features of the Indian Constitution.
Answer:
Three features of the Indian Constitution:
1. Written Constitution – Our constitution is written because all the fundamental and basic rules are contained in the form of a document.

2. Detailed and comprehensive constitution – Our constitution is very comprehensive and vast. People of different caste, religion and speaking different languages reside here. They have their own cultures. The constitution ensures to promote the feeling of unity and diversity.

3. Inclusion of fundamental rights and duties – The Indian constitution has given some fundamental rights to the citizens. It is the duty of the Supreme Court to protect these rights. In the same way, die constitution has mentioned some fundamental duties for the citizens.

MP Board Solutions

Write short notes on:

  1. Secular State
  2. Federal System
  3. Fundamental rights and duties.

Answer:
1. Secular State:
A secular state is one which does not advocate any particular religion, but respects all the religions alike. India has no state religion. Every citizen has a right to profess his own religion. The state will not discriminate any religion nor interfere in religious matters. The people of different religions are equal before law and command equal respect and recognition from the state.

2. Federal System:
A federal system is one in which political power is shared between die center and the state government In such a system, there are two sets of governments. One at the center and the other at the state level.

3. Fundamental rights and duties:
The Indian Constitution has given some fundamental rights to the citizens. These fundamental rights are protected by the Supreme Court. The constitution has mentioned some fundamental duties too for the citizens.

MP Board Class 7th Social Science Solutions

Leave a Reply