MP Board Class 7th Social Science Solutions Chapter 14 The Age of Magnificence

MP Board Class 7th Social Science Chapter 14 Text Book Questions

Choose the correct alternatives from the following:

Question 1.
Just after ascending the throne Jahangir had to face the revolt of:
(a) Khusrau
(b) Khurrum
(c) Salim
(d) Shiya
Answer:
(a) Khusrau

Question 2.
Tajmahal was built by:
(a) Akbar
(b) Jahangir
(c) Shahjahan
(d) Aurangzeb
Answer:
(c) Shahjahan

Question 3.
The ninth Guru of Sikhs was:
(a) AijunDev
(b) Teg Bahadur
(c) Govind Singh
(d) Ranjeet Singh
Answer:
(b) Teg Bahadur

MP Board Solutions

Fill in the blanks:

  1. Sir Thomas Roe and Captain Hawkins came to India during the reign of ………………
  2. ………………………. was studded in the peacock.
  3. ………………………. pirated in the Bay of Bengal.
  4. ………………………… was die famous warrior and able statesman.

Answer:

  1. Jahangir
  2. Koh-i-noor
  3. Portuguese
  4. Mallik Amber

MP Board Class 7th Social Science Chapter 14 Short Answer Type Questions

Question 1.
Why did Jahangir execute Guru Arjun Dev?
Answer:
Jahangir was angry with Gum Arjun Dev (Sikh Gum) because he had financially helped prince Khusrau to revolt against him. So he arrested him and tortured him to death.

MP Board Solutions

Question 2.
What did Jahangir do so that the common people received justice?
Answer:
Jahangir was famous for his judicial system. He put a gold chain with bells on it outside the palace. Anybody could appeal to the king for justice by pulling the chain.

Question 3.
What effect had Nurjahan on the administration?
Answer:
In 1611 4D Nurjahan was married to Jahangir. She was very beautiful and intelligent woman. She set new codes and ideologies for the court and even new fashion began from there. She was capable and looked after the administration very effectively. Jahangir used to take her advice in all important matters. Later Nurjahan’s influence in administration increased to such an extent that the royal firmans were issued in her name.

Question 4.
Mention the important buildings made by Shahjahan.
Answer:
The important buildings made by Shahjahan are, die Red Fort of Delhi, Diwan-i- Aaam, Diwan-i-Khas, JamaMasjid, Taj MahaL

MP Board Solutions

MP Board Class 7th Social Science Chapter 14 Long Answer Type Questions

Question 1.
Why is the reign of Jahangir and Shahjahan known as the age of magnificence?
Answer:
The reign of Jahangir and Shahjahan had die most peaceful region. This was so because Akbar set up a vast empire on the basis of his power and good policies and gave it stability. So during the reign of Jahangir and Shahjahan the life was quite comfortable. They encouraged art and literature. Many beautiful and magnificent buildings were built The Royal family and the Aristocracy lived a life of great luxury. It was therefore the reign of Jahangir and Shahjahan is known as the age of magnificence.

MP Board Class 7th Social Science Solutions

Leave a Reply