Get Updated MP Board Solutions for Class 7 General English Chapter 11 Lohri Questions and Answers in PDF Format and download them free of cost. These are provided as per the latest exam pattern and syllabus. Access the topics of Chapter wise and communication skills, grammer part through the direct links available depending on the need. You can Download MP Board Class 7 English Solutions and can score highest grade in examination. Clear all your queries on the Mp Board Solutions for Class 7 English Chapter 21 Tansen Questions and Answers Subject by using the Madhya Pradesh State Board Solutions for existing.

MP Board Class 7th General English Solutions Chapter 11 Lohri

If you are eager to know about the Madhya Pradesh State Board Solutions for Class 7 English you will find all of them here. You can identify the knowledge gap using these MP Board Solutions for English PDF and plan accordingly. Don’t worry about the accuracy as they are given after extensive research by people having subject knowledge along side from the latest English Syllabus.

Lohri Textual Exercises

Listen and Repeat (सुनो और दुहराओ) :

(A) Students should do themselves.
(छात्र स्वयं करें।)

(B) Listen to the teacher as she/he reads the poem and fill in the gaps :
(अपने शिक्षक से कविता को सुनिए और खाली स्थान भरिए।)
Down in the South, The days are fine When January comes around. But up in the North. And in the hills and so forth. January’s Lohri time.

(C) Listen to the poem carefully and write the words from the poem that rhyme with the words given below:
(कविता को ध्यानपूर्वक सुनो और उसमें से वे शब्द जो समान ध्वनि वाले हों, लिखिए।)
pine fine, blame flame, letter better
file pile, cuts nuts, turn burn

Comprehension (बोध प्रश्न) :

Answer the following questions :
(निम्न प्रश्नों का उत्तर दीजिए)

Question 1.
What is the poem about ?
(व्हॉट इज द पोऍम अबाउट?)
कविता किसके बारे में है?
Answer:
The poem is about the festival of ‘Lohri’.
(द पोऍम इज़ एबाउट द फेस्टीवल ऑफ लोहड़ी।)
कविता लोहड़ी के त्यौहार के बारे में है।

Question 2.
How are the days in the south during January?
(हाउ आर द डेज़ इन द साउथ ड्यूरिंग जनवरी?)
दक्षिण में जनवरी के दिन कैसे होते हैं?
Answer:
The days in the south during January are very fine.
(द डेज़ इन साउथ ड्यूरिंग जेन्युअरी आर वेरी फाइन।)
दक्षिण में जनवरी के महीने में दिन बहुत ही सुहावने होते हैं।

Question 3.
Why do people collect twigs and leaves ?
(व्हाई डू पीपल कलेक्ट ट्विग्स एण्ड लीज् ?)
लोग टहनियाँ और पत्तियाँ क्यों एकत्र करते हैं?
Answer:
People collect twigs and leaves to burn them when they celebrate Lohri in January.
(पीप्ल् कलेक्ट ट्विग्स एण्ड लीव्ज़ टू बर्न दैम व्हैन दे सेलीब्रेट लोहड़ी इन जेन्युअरी।)
लोग टहनियाँ और पत्तियाँ जलाने के लिए एकत्र करते हैं, जब वे जनवरी में लोहड़ी मनाते हैं।

Question 4.
What goes from hand to hand ?
(व्हॉट गोज़ फ्रॉम हैण्ड टू हैण्ड ?)
एक हाथ से दूसरे हाथ में क्या जाता है?
Answer:
Nuts and sweetmeats pass from hand to hand.
(नट्स एण्ड स्वीटमीट्स पास फ्रॉम हैण्ड टू हैण्ड।)
मूंगफली व रेवड़ियाँ एक हाथ से दूसरे हाथ में जाती हैं।

Question 5.
What, according to the poet, is not good for environment ?
(व्हॉट, एकॉर्डिग टू द पोऍट, इज़ नॉट गुड फॉर एनवाइरनमेन्ट?)
कवि के अनुसार, पर्यावरण के लिए क्या ठीक नहीं है?
Answer:
Burning the wood a lot, is not good for environment. The air gets polluted from smoke caused by burning the wood.
(बर्निंग द वुड ए लॉट, इज़ नॉट गुड फॉर एनवाइरनमेन्ट। द एयर गेट्स पॉल्यूटेड फ्रॉम स्मोक कॉज्ड बाइ बर्निंग द वुड।)
बहुत अधिक लकड़ी का जलाया जाना पर्यावरण के लिए अच्छा नहीं है। लकड़ी जलाने से पैदा हुआ धुआँ पर्यावरण को प्रदूषित कर देता है।

Question 6.
How can Lohri be celebrated in a better way?
(हाउ कैन लोहड़ी बी सेलीब्रेटेड इन ए बैटर वे?)
अपेक्षाकृत अच्छी तरह से लोहड़ी कैसे मनायी जा सकती है?
Answer:
Lohri can be celebrated by burning our hatred in a better way.
(लोहड़ी कैन बी सेलीब्रेटेड बाइ बर्निंग ऑवर हेट्रेड इन अ बैटर वे।)
लोहड़ी हमारी घृणा के भाव को जलाकर एक अच्छे रूप में मनायी जा सकती है।

(B) Tick the correct option:
(सही विकल्प पर चिन्ह लगाइए।)

  1. Down in the North/South.
  2. Soon, we have a great small/big pile.
  3. The flame will leap up/down high.
  4. Bonfires consume a lot of/little wood.
  5. Yet, there must be a good/better way.

Answers:

  1. South
  2. big
  3. up
  4. a lot of
  5. better.

(C) Write the missing lines :
(छूटी पंक्तियों को लिखिए।)

1. Down in the South,
The days are fine.

2. Bonfires consume a lot of wood.
For the environment, this is not so good.

3. Let’s burn our hatred instead of wood.
And send it up in flames for good.

Word Power (शब्द – समर्थ):

(A) Rearrange the jumbled letters to form meaningful words:
(अव्यवस्थित अक्षरों को अर्थपूर्ण शब्द बनाने के लिए पुनः व्यवस्थित कीजिए)
MP Board Class 7th General English Chapter 11 Lohri 1
(B) Fill in the blank spaces using the correct word from those given in brackets :
(कोष्ठक में दिए गए सही शब्दों का प्रयोग कर रिक्त स्थान भरिए)

  1. Sohan alway does the ………… thing first and leaves the ………… one. (difficult/easy)
  2. Owls ………… in the day and ………… in the night. (sleep/wake up)
  3. Chandra is ………… and smart whereas her friend Chandini is ………… and lazy. (wise/foolish)
  4. It is very ………… in the park but in is. here. (noisy/quiet)
  5. Silk is ………… but handmade cloth is ………… (smooth/rough)

Answers:

  1. easy, difficult
  2. sleep, wake up
  3. wise, foolish
  4. noisy, quiet
  5. smooth, rough.

(C) ‘g’ is pronouned in two different ways as ‘g’ in gap and as ‘j’ in gem. Given below are some words. Classify them according to their sounds.
(‘g’ का उच्चारण दो भिन्न रूपों में होता है जैसे ‘g’ ‘gap’ (गैप) में और जैसे ‘j”gem’ (जैम) में। नीचे कुछ शब्द दिए गये हैं उन्हें उनकी ध्वनि (उच्चारण) के अनुसार वर्गीकृत करिए।
give, gem, ginger, grow, get, geometry, grass, guest, giant, geography, judge.)
Answer:
gem – gem, ginger, geometry, giant, geography, Judge.
gap – give, grow, get, got, grass guest.

Grammar in Use (व्याकरण प्रयोग) :

(A) Use the words given below to complete the following sentences :
(निम्नलिखित वाक्यों में उचित शब्दों से वाक्य पूरा कीजिए।)
Answer:
(into, across, up, between, among)

  1. Letter Q comes ………. letter P and R of the English alphabet.
  2. Smoke goes ……….. in the sky.
  3. Don’t throw waste paper anywhere. Put it ……. a dustbin.
  4. The cat ran ……….. the room quickly.
  5. She works ………. the poor.

Answer:

  1. between
  2. up
  3. into
  4. across
  5. among

(B) Rewrite the following conversation in indirect form of narration :
(निम्नलिखित वार्तालाप को अप्रत्यक्ष रूप में लिखिए।)
Answer:

  1. Bala asked Vinita where she had gone the previous day.
  2. Vinita replied Bala that she had gone to the market the previous day.
  3. Bala asked Vinita what she had bought from there.
  4. Vinita told Bala that she had bought some vegetables and fruits.
  5. Bala asked Vinita again if she could come with her that day.
  6. Vinita replied that she would come with her that day.

Let’s Talk (आओ बात करें):

Discuss about the festivals such as Diwali, Id, Christams. Collect information about these festivals and complete the following chart. (Work in pairs (दीवाली, ईद, क्रिसमस जैसे त्यौहारों के बारे में चर्चा करें। उनके बारे में सूचना एकत्रित करें और निम्नलिखित चार्ट को पूरा करें।) (समूह में कार्य करें।)
MP Board Class 7th General English Chapter 11 Lohri 2

Let’s Write (आओ लिखें) :

Write a paragraph on Holi. Take clues from the conversation with your friends.
(होली पर एक अनुच्छेद लिखिए। अपने मित्रों के साथ बात चीत कर संकेत लीजिए) .
Answer:
Holi is the festival of colours. The people express their happiness by throwing colours on their friends, relatives and neighbours. They make fun. They use dry and wet colours. Relating to the festival and season people are lost in singing songs. They feel happy by welcoming their friends with sweetmeats and tea or coffee or cold drink. Sugarcane fields look full of cheerfulness of the farmers who work there. Grain fields look very beautiful. Some people throw mud on one another and shout. Everyone small or big bears a smile on his face.

Let’s Do It (आओ इसे करें) :

Collect pictures of some festivals celebrated in our country and paste them in your notebook.
(हमारे देश में मनाये जाने वाले कुछ त्यौहारों के चित्र एकत्रित कीजिए और उन्हें अपनी पुस्तिका में चिपकाइए ।)
Answer:
Students can collect the pictures of the festivals such as Holi, Diwali, Raksha Bandhan and Christmas etc. from newspapers, magazines old books etc. and paste them in their note books.

Pronunciation & Translation

Down in the South, The days are fine.
When January comes around.
But up in the North,
And in the hills and so forth,
January’s Lohri time.

(डाउन इन द साउथ, द डेज आर फाइन.
व्हेन जेनुअरी कम्स अराउण्ड.
बट अप इन द नॉर्थ,
एण्ड इन द हिल्स एण्ड सो फोर्थ,
जेनुअरीज लोहरी टाइम.)

अनुवाद-नीचे दक्षिण में दिन अच्छे होते हैं जब जनवरी आती है। लेकिन ऊपर उत्तर में, पहाड़ों में और उसके आगे जनवरी लोहड़ी का समय होता हैं।

We gather up all twigs and leaves,
And wood of any sort,
Soon we have a great big pile
And in just a little while,
The flame will leap up high,
Leap right into the sky.

(वी गेदर अप ऑल ट्विग्स एण्ड लीज,
एण्ड वुड ऑफ ऐनी सॉर्ट,
सून वी हैव अ ग्रेट बिग पाइल
एण्ड इन जस्ट अलिटल व्हाइल,
द फ्लेम विल लीप अप हाई,
लीप राइट इन्टू द स्काई.)

अनुवाद-हम पत्तियाँ और टहनियाँ इकट्ठा करते हैं, और किसी भी प्रकार की लकड़ियाँ, जल्दी ही हमारे पास एक बड़ा ढेर हो जाता है, और कुछ ही देर में, आग की लपटें ऊपर उठेंगी, ठीक आसमान की ओर उठेगी।

Nuts and sweetmeats make the ornaments,
Passing from hand to hand,
I think everyone will agree with me
We have lovely customs in our land.
Don’t we?

(नट्स एण्ड स्वीट मीट्स मेक द ऑरनामेंट्स,
पासिंग फ्रॉम हैण्ड टू हैण्ड,
आइ थिंक ऐबीवन विल एग्री विद मी
वी हैव लवली कस्टम्स इन अवर लैन्ड. डोन्ट वी?)

अनुवाद-मेवे और मिठाइयाँ सजाये जाते हैं, एक हाथ से दूसरे हाथ में घूमते हुए मेरा विचार है कि प्रत्येक व्यक्ति मुझसे सहमत होगा, हमारे देश में प्यारे रीति-रिवाज है। क्या नहीं हैं?

But Bonfires consume a lot of wood, For the environment This is not so good. The air gets polluted from all the smoke so It’s a problem, folk?
(बट बोनफायर्स कन्ज्यूम अ लॉट ऑफ वुड, फॉर द ऐनवायरनमेंट दिस इज नॉट सो गुड. द एअर गैट्स पोल्यूटेड फ्रॉम ऑल द स्मोक सो इट्स अ प्रोब्लम, फोक?)
अनुवाद-लेकिन आग जलाने में बहुत-सी लकड़ी खर्च होती है, वातावरण के लिए, यह इतना अच्छा नहीं है।
हवा सारे धुएँ से प्रदूषित हो जाती है इसलिए यह लोगों द्वारा उत्पन्न एक समस्या है।

I don’t want to given up
Lohri Yet there must be a better way,
To celebrate winter’s passing,
Now what do you have to say?”
“Let’s burn our hatred instead of wood,
And send it up in flames for good.”

(आइ डोन्ट वान्ट टू गिव अप
लोहड़ी यट देअर मस्ट बी अ बैटर वे.
टू सेलिब्रेट विन्टर्स पासिंग.
नाउ व्हाट डू यू हैव टू से ?
“लैस बर्न अवर हेट्रेड इन्सटीड ऑफ वुड,
एण्ड सेन्ड इट अप इन फ्लेम्स फॉर गुड”।)

अनुवाद-मैं लोहड़ी को त्यागना नहीं चाहता हूँ तो भी इस उत्सव को मनाने का तरीका अच्छा होना चाहिए, जाती हुई शीत ऋतु को मनाने का, अब आपके पास क्या कहने को है? आओ, हम लकड़ी की बजाय अपनी घृणा को जला दें, और इसे लपटों के रूप में अच्छाई के लिए ऊपर भेजें।

Lohri Word Meanings

Twigs and leaves (ट्विग्स एण्ड लीव्स)-टहनियाँ और पत्तियाँ; A little while (ए लिटिल व्हाइल)-थोड़ी देर; Leap up high (लीप अप हाइ)-ऊँचा उछलना; Nuts and sweetmeats ( नट्स एण्ड स्वीट मीट्स)-अखरोट और मिठाईयाँ; Hand to hand (हैण्ड टू हैण्ड)-हाथों हाथ; Give up (गिव अप)-त्यागना; Burn our hatred (बर्न आवर हेट्रेड) अपनी घृणा को जला देना; For good (फॉर गुड)-सदा के लिए; Bonfire (बोनफायर)-अलाव; Custom (कस्टम)-रीति-रिवाज; Pollute (पॉल्यूट)-दूषित करना; Problem (प्रॉब्लम) समस्या; Smoke (स्मोक)-धुंआ; Environment (एनवायरनमेंट)-वातावरण; Celebrate (सेलीब्रेट)-मनाना; Consume (कन्ज्यूम)-व्यय करना; Ornament (ऑरनामेंट)-आभूषण।

We believe the information shared regarding MP Board Solutions for Class 7 English Chapter 21 Tansen Questions and Answers as far as our knowledge is concerned is true and reliable. In case of any queries or suggestions do leave us your feedback and our team will guide you at soonest possibility. Bookmark our site to avail latest updates on several state board Solutions at your fingertips.

Leave a Reply