Students who wish to prepare the English Subject can rely on the MP Board Solutions for Class 6 English Chapter 5 The Star Questions and Answers prevailing. Become perfect with the concepts of Class 6 English Chapter 5 The Star Questions and Answers, Grammar, Summary, Notes, Guide, Pdf, by preparing you can score highest grade in your exams. Here, You Can Download MP Board Class 6 English Solutions. Detailed Solutions are provided to the concepts by experts keeping in mind the latest edition textbooks and syllabus.

MP Board Class 6th General English Solutions Chapter 5 The Star

Ace up your preparation by referring to the Madhya Pradesh State Board Solutions for Class 6 Chapter 5 The Star Questions and Answers and learn all the topics within. Click on the topic you want to prepare from the Class 6 English and prepare it easily. You can understand your strengths and weaknesses by learining the Questions and Answers in MP Board Solutions for Class 6 English PDF.

The Star Textual Exercise

Listen and Repeat
(सुनो और दुहराओ)

Do yourself
(स्वयं करें)

Read and Learn
(पढ़ो और याद करो)

1. Learn the poem and recite in the class.
(कविता को याद करो एवं कक्षा में पाठ करो।)
Answer:
Student should do themselves.

2. Read the following poem and compare it with the poem you have read, which one do you like better and why?
(निम्नलिखित कविता को पढ़ो और जो कविता तुमने पढ़ी है उससे तुलना करो। कौन-सी कविता तुम्हें अच्छी लगी और क्यों?)
Twinkle-twinkle little bat,
How I wonder what you are at!
Up above the world so high,
Like a tea tray in the sky.
Answer:
‘The star’ कविता के पहले stanza की तुलना दिये गये stanza से करते हैं तो हम देखते हैं कि पाठ की कविता ‘The star’ के stanza के कुछ शब्द हटाकर नये शब्द प्रयोग हुए हैं। जैसे star के स्थान पर bat, diamond के स्थान पर teatray प्रयोग हुए हैं। चूँकि bat-चमगादड़ तारे जैसी चमकती नहीं है-यह stanza अर्थहीन हैं।

Comprehension Questions
(बोध प्रश्न)

1. Fill in the blanks and complete the poem.
Answer:
When the blazing sun is gone.
When there nothing shines upon.
Then you show your little light.
Twinkle-twinkle all the night.
Then the traveller in the dark.
Thanks you for your tiny spark.
He could not see which way to go.
If you did not twinkle so.

2. Answer the following questions.
(निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए)

Question 1.
What happens when the sun goes away?
(व्हॉट, हैपन्स, व्हेन द सन गोज अवे?) सूरज के चले जाने पर क्या होता है?
Answer:
When the sun goes away and nothing shines upon. Then the little star shows its light and twinkles whole night.
(व्हेन द सन गोज अवे एण्ड नथिंग शाइन्स अपॉन। देन द लिट्ल स्टार शोज़ इट्स लाइट एण्ड ट्विकल्स होल नाइट।)
जब सूरज चला जाता है और कुछ भी नहीं चमकता तब छोटा तारा अपनी रोशनी से सारी रात झिलमिलाता है।

Question 2.
Who does the traveller thank?
(हू डज द ट्रैवलर बैंक?) यात्री किसको धन्यवाद देता है?
Answer:
The traveller thanks the little star.
(द ट्रैवलर थैक्स द लिट्ल स्टार।)
यात्री छोटे तारे को धन्यवाद देता है।

Question 3.
Why does he thank?
(व्हाइ डज़ ही बैंक?)
वह क्यों धन्यवाद देता है?
Answer:
The traveller thanks the star because he could not see the way he must go if the star did not twinkle.
(द ट्रैवलर थैक्स द स्टार बिकॉज ही कुड नॉट सी द वे ही मस्ट गो इफ द स्टार डिड नॉट ट्विकल।)
यात्री तारे को धन्यवाद देता है क्योंकि वह अपने जाने की राह नहीं देख पाता अगर तारा नहीं झिलमिलाता।

Question 4.
What lights the traveller?
(व्हॉट लाइट्स द ट्रैवलर?)
यात्री को कौन रोशनी दिखाता है?
Answer:
The bright and tiny spark of the star lights the traveller.
(द ब्राइट एण्ड टाईनी स्पार्क ऑफ द स्टार लाइट्स द ट्रैवलर।)
तारे की चमकीली और छोटी चिंगारी यात्री को रोशनी दिखाती है।

Let’s Talk 
(आओ, बात करें)

Work in pairs. One of you is travelling by train. The other one is the clerk on the enquiry counter. Talk about arrival and departure of your train.
(जोड़ों में कार्य करें। आप में से एक रेल द्वारा यात्रा कर रहा है। दूसरा पूछताछ पटल पर लिपिक है। आप उससे अपनी ट्रेन के आगमन और प्रस्थान के बारे में बात-चीत करें।)
Hints : Traveller : When does the Narmada Express arrive?
Clerk : At. 9.30 p.m. Sir.,
Traveller : When does it depart?
Clerk : At 9.45 p.m. Sir.

(Repeat the exercise by changing the name of the train and time.)
(ट्रेन का नाम और समय में परिवर्तन करके अभ्यास को दुहराओ)

Traveller : When does the Shatabdi Express arrive?
Clerk : At 10.30 a.m., Sir.
Traveller : When does it depart?
Clerk : At 10.40 a.m. Sir.

Let’s Write
(आओ लिखें)

Write 5 sentences about the pictures given in the poem.
(कविता में दिए गएं चित्रों के बारे में पाँच वाक्य लिखिए।)

  1. There are so many stars.
  2. They all are twinkling.
  3. There is also a moon.
  4. Moon is not full in size.
  5. A setting sun can also be seen.

Let’s Do
(आओ करें)

  1. Cut a hard piece of paper in the shape of a star.
  2. Colour it and attach at the end of your pencil. Now you have a star pencil!

Answer:
Students should do themselves.

The Star Difficult Word Meanings

Twinkle (ट्विकल)-झिलमिलाना, Wonder (वन्डर)-आश्चर्य, World (वर्ल्ड)-दुनिया, Diamond (डायमण्ड)-हीरा, Blazing (ब्लेजिंग)-धधकता हुआ, Traveller (ट्रेवलर)-यात्री, tiny (टाईनी)-छोटा, Spark (स्पार्क)-चिंगारी, Bright (ब्राइट)-चमकीला।

The Star Summary, Pronunciation & Translation

1. Twinkle-twinkle little star,
How I wonder what you are!
Up above the world so high,
Like a diamond in the sky.

(ट्विन्कल-ट्विन्कल लिटल स्टार,
हाउ आइ वण्डर व्हॉट यू आर!
अप एबव द वर्ल्ड सो हाइ,
लाइक अ डायमण्ड इन द स्काइ।)

अनुवाद:
झिलमिलाते हुए-झिलमिलाते हुए छोटे तारे,
मुझे कितना आश्चर्य है कि तुम क्या हो!
संसार से ऊपर इतने ऊँचे,
आकाश में एक हीरे के समान हो!

2. When the blazing sun is gone,
When he nothing shines upon,
Then you show your little light,
Twinkle-twinkle all the night;

(व्हैन द ब्लेजिंग सन इज गोन,
व्हैन ही नथिंग शाइन्स अपॉन,
दैन यू शो योर लिटल लाइट,
ट्विन्कल-ट्विन्कल ऑल द नाइट;)

अनुवाद:
जब आग से धधकता सूरज अस्त होता है,
जब आकाश में कोई नहीं चमकता है,
तब तुम अपना हल्का-सा प्रकाश दिखाते हो।
सारी रात झिलमिलाते हुए रहते हो।

3. Then the traveller in the dark.
Thanks you for your tiny spark,
He could not see which way to go,
If you did not twinkle so;

(दैन द ट्रेवलर इन द डार्क।
थेंक्स यू फॉर योर टाईनी स्पार्क
ही कुड नॉट सी व्हिच वे टु गो,
इफ यू डिड नॉट ट्विन्कल सो;)

अनुवाद:
तब अन्धेरे में यात्री
तुम्हारी छोटी-सी चमक को धन्यवाद देता है।
उसे किस रास्ते पर जाना है,
वह नहीं देख सकेगा।
यदि तुम इस तरह नहीं झिलमिलाओ।

4. As your bright and tiny spark,
Lights the traveler in the dark,
Though I know not what you are,
Twinkle-twinkle little star.

(एज योर ब्राइट एण्ट टाईनी स्पार्क,
लाइट्स द ट्रेवलर इन द डार्क,
दो आइ नो नॉट व्हाट यू आर,
ट्विन्कल-ट्विन्कल लिटल स्टार।)

अनुवाद:
क्योंकि तुम्हारी चमकीली व छोटी-सी चमक
यात्री को अन्धेरे में प्रकाश देती है।
यद्यपि मैं नहीं जानता हूँ कि तुम कौन हो।
झिलमिलाते-झिलमिलाते छोटे तारे।

Hope the data shared has shed some light on you regarding the MP Board Solutions of Class 6 English Chapter 5 The Star Questions and Answers. Do leave us your queries via the comment section and we will guide you at the earliest with help seeked. Stay connected with our website and avail the latest information in a matter of seconds.

Leave a Reply