MP Board Solutions for Class 9 Special English Grammar Type III Questions and Answers aids you to prepare all topics in it effectively. You need not worry about accuracy of Madhya Pradesh State Board Solutions for Class 9 English Composition: Visual Stimulus as they are given adhering to latest exam pattern and syllabus guidelines. You Can Download MP Board Class 9 English Solutions Questions and Answers, Notes, Summary, Guide pdf on is page. Enhance your subject knowledge by preparing from Chapterwise MP Board Solutions for Class 9 English and clarify your doubts on corresponding topics.

MP Board Class 9th Special English Grammar Type III

Kick start your preparation by using our online resource Madhya Pradesh State Board Solutions for Class 9 Special English Grammar Type III. You can even download MP Board Solutions for Class 9 English free of cost rough direct links available on our page. Clear your queries and understand concept behind in a simple manner. Simply tap on concept you wish to prepare chapterwise and go rough it.

1. Look at the words and phrases below. Rearrange them to form meaningful sentences. The first one has been done as an example. Write the correct sentence in your answer sh^bt against, the correct blank number. (1/2 x 6 = 3 marks)
Gopal Bhar asked / so upset / he was / the minister / why Gopal Bhar asked the minister why he was so upset.

(a) The minister told / that the Nawab / had set / Gopal / task / him an impossible
(b) Then Gopal / to ask the Nawab / to give him / this difficult task / and one year / a minion rupees / to complete / told the minister
(c) Gopal promised / after one year / that he would / with the results / the minister / go to the Nawab.
(d) themes / timeless / such / this / because / are / is /
(e) stories / a / all / nave been / animal / favourite / groups / with / age /
(f) young / very / humanised / the / stories / animal / like /
Answer:
(a) The minister told Gopal that the Nawab had set him an impossible task.
(b) Then Gopal told the minister to ask the Nawab to give him a million rupees and one year to complete this difficult task.
(c) Gopal promised the minister that he would go to the Nawab after one year with the results.
(d) This is because such themes are timeless.
(e) Animal stories have been a favorite with all age groups.
(f) The young like very humanised animal stories.

2. Look at the words and phrases below. Rearrange them to form meaningful sentences. The first one has been done as an example. Write the correct sentence in your answer sheet against the correct blank number. (1/2 x 6 = 3 Marks)

The minister / an impossible task / he was upset / had set him / told Gopal / because the Nawab. The minister told Gopal he was upset because the Nawab had set him an impossible task.

(a) Gopal told / this difficult task / to tell tire Nawab / to complete / one year / the minister / that it would take
(b) He also asked / a lot of work / for a million rupees / as there was / to be done / the minister to ask / for expenses
(c) Gopal promised / after one year / that he would / with the results / the minister / go to the Nawab.
(d) holidays / their / children / this / the / is / refrain / hear / during /
(e) one / since / in / summer / worse / are / things / play / cannot / sun / in / the /
(f) hands / condemned / on / their / the / to / indoors / a lot of time / children / rest / are / with /
Answer:
(a) Gopal told the minister to tell the Nawab that it would take one year to complete this difficult task.
(b) He also asked the minister to ask for a million rupees for expenses as there was a lot of work to be done.
(c) Gopal promised the minister that he would go to the Nawab with the results after one year.
(d) This is the refrain children hear during their holidays.
(e) In summer things are worse since one cannot play in the sun.
(f) The children are condemned to rest indoors with a lot of time on their hands.

3. Look at the words and phrases below. Rearrange them to form meaningful sentences. The first one has been done as an example. Write the correct answers in your answer sheet against the correct blank numbers. (1/2 x 6 = 3 Marks)

thought / very good advice / the holy man / Rama’s mother / her / had given. Rama’s mother thought the holy man had given her very good advice.
(a) his last chance / him / it was / after telling / to the temple / Rama’s mother sent / him off
(b) Kali / in her most / before him / took pity / on him and / awe-inspiring form / appeared
(c) burst / at the frightening form / into laughter / took one look / and / Rama
(d) can kill / electric shock / as
(e) in / every year / people / this way / die ;
(f) can kill / even / of current / a small / amount
Answer:
(a) Rama’s mother sent him off to the temple after telling him it was his last chance.
(b) Kali took pity on him and appeared before him in her most awe inspiring form.
(c) Rama took one look at the frightening form and burst into laughter.
(d) As electric shock can kill.
(e) Every year people die in this way.
(f) Even a small amount of current can kill.

4. Look at the words and phrases below. Rearrange them to form meaningful sentences. The first one has been done as an example. Write the correct sentence in your answer sheet against the correct blank number. (1/2 x 6 = 3 Marks)
Gopal Bhar asked / so upset / he was / the minister / why Gopal Bhar asked the minister why he was so upset.
(a) The minister told / that the Nawab / had let / Gopal / task / him an impossible
(b) Then Gopal / to ask the Nawab / to give him / this difficult task / and one year / a million rupees / to complete / told the minister
(c) Gopal promised / after one year / that he would / with the results / the minister / go to the Nawab.
(d) themes / timeless / such / this / because / are / is /
(e) stories / a / all / have been / animal / favourite / groups / with / age /
(f) young / very / humanised / the / stories / animal / like /
Answer:
(a) The minister told Gopal that the Nawab had set him an impossible task.
(b) Then Gopal told the minister to ask the Nawab to give him a million rupees and one year to complete this difficult task.
(c) Gopal promised the minister that he would go to the Nawab after one year with the results.
(d) This is because such themes are timeless.
(e) Animal stories have beep, a favourite with all age groups.
(f) The young like very humanised animal stories.

5. Look at the words and phrases below. Rearrange them to form meaningful sentences. The first one has been done as an example. Write the correct sehtences in your answer sheet against the correct blank numbers. (1/2 x 6 = 3 Marks)
Rama’s / advice / decided / mother / the Guru’s / to follow / and sent him / to pray / to the temple Rama’s mother decided to follow the Guru’s advice and sent him to the temple to pray.

(a) to obey / Rama decided / his mother / this time / very hard / for a long time, / and prayed
(b) about a week / Kali appeared / after / before him and / many heads / she looked awe-inspiring / with her / and hands
(c) of feeling frightened / saw her / instead / he burst / when Rama / into laughter
(d) became / Anna Sewell / and / an / lived / invalid / life / of / the / same as a child /
(e) “Black Beauty” / of / the / end / written / was / towards / life / her /
(f) to introduce / was / an / horse / of / aim / understanding treatment /
Answer:
(a) Rama decided to obey his mother this time and prayed very hard for a long time.
(b) After about a week Kali appeared before him and she looked aweinspiring with her many heads and hands.
(c) When Rama saw her instead of feeling frightened he burst into laughter.
(d) Anna Sewell became an invalid and lived the life same as a child.
(e) “Black Beauty “ was written towards the end of her life.
(f) Aim was to introduce horse of an understanding treatment.

6. Look at the words and phrases below. Rearrange them to form meaningful sentences. The first one has been done as an example. Write the correct sentence in your answer sheet against the correct blank numbers. (1/2 x 6 = 3 marks)
Rama’s / seriously / to the temple / to pray / spoke to him / mother / and sent him Rama’s mother spoke to him seriously and sent him to the temple to pray.

(a) this time / to heart / mother’s words / made / something / Rama / take his
(b) her glory / sincere prayers / Kali heard / and appeared / in all / Rama’s / before him
(c) unexpectedly, / instead of / laugh uncontrollably. / inspiring awe / made Rama / her form
(d) and see / I’ve made / come / what
(e) Please / a picture / fell me / you’ve made / who it is / oh I see
(f) this man / He lives / recognise / house / in our / can’t ! you \
Answer:
(a) Something made Rama take his mother’s words to heart this time.
(b) Kali heard Rama’s sincere prayers and appeared before him in all her glory.
(c) Unexpectedly, her form instead of inspiring awe made Rama, laugh uncontrollably.
(d) Come and see what I’ve made.
(e) Oh, I see, You’ve made a picture. Please tell me who it is.
(f) Can’t-you recognise this man. He lives in our house.

7. Look at the words and phrases below. Rearrange them to form meaningful sentences to complete the description given. The first one has been done as an example for you. Write the correct sentences in your answer sheet against the correct blank numbers. (3 marks)

Thomas Nuttall / a / successfully / botanist / studied / pioneer / of / N.W. America / the flora. Thomas Nuttal a pioneer botanist studied the flora of N.W. America successfully.

(a) in the world / he / least / the / successful / perhaps / however / explorer / was
(b) on his / almost / he spent / all / expeditions / his time / lost / permanently
(c) one night / to return / was / a search party / when / sent out / failed / he
(d) as / approached / the party / him / they / were / Indians / Nuttal / assumed
(e) tried / annoyed his / to escape / bush and river / he / over / rescuers
(f) he / wandered / the camp / into / accidentally / three days / finally / after
Answer:
(a) However he was perhaps the least successful explorer in the world.
(b) Permanently, he spe+ t all his time on his lost expeditions.
(c) One night when he failed to return a search party was sent out.
(d) As the party approached him Nuttal assumed they were IndiAnswer:
(e) He tried to escape over bush and river annoyed his rescuers.
(f) Finally after three days he wandered into the camp accidentally.

8. Look at the words and phrases below. Rearrange them to form meaningful sentences. Write the correct sentences in your answer sheet against the correct blank number. The first one has been done as an example. (2 Marks)
spent / trying / years / to perfect / Elias Howe / a sewing machine. Elias Howe spent years trying to perfect a sewing machine.

(a) he / that / had been / by / captured / one night / a tribe / dreamed / he
(b) told / would have / he / he / to produce / was / in a day / the sewing machine
(c) speared / could not / if / he / would be / he / by / the tribe
(d) failed / when / the tribesmen / he / surrounded / with raised spears / him / that had / at fhe tips / holes
(e) suddenly / he / Howe / as / woke up / to / the / solution / saw / his / problem
(f) the hole / the tip / at / of / had / to work / the needle / to be / the machine / for
Answer:
(a) One night he dreamed that he had been captured by a tribe.
(b) He was told he would have to produce the sewing machine in a day.
(c) If he could not, he would be speared by the tribe.
(d) When he failed the tribesmen surrounded him with raised spears that had holes at the tips.
(e) As he woke up suddenly Howe saw the solution to his problem.
(f) The hole had to be at the tip of the needle for the machine to work.

9. Look at the words and phrases below. Rearrange them to form meaningful sentences. The first one has been done as an example. Write the correct sentence in your answer sheet against the correct blank number. (1/2 x 6 = 3 Marks)
Gopal Bhar / was / the matter / the minister / what / asked Gopal Bhar asked the minister what the matter was.
(a) The minister told / the Nawab’s / Gopal about / demands / im-possible
(b) Then Gopal / asked the minister / to give him / this difficult task / and one year / a million rupees / to finish / to request the Nawab
(c) Gopal promised / after one year / to the Nawab / himself / to go / with die results
(d) is heard / is dialled / when / the dial tone / required number / the
(e) at the other end / , / picked / when / into / the / the receiver / a / one rupee coin / is / is / dropped / slit / provided.
(f) go / the / can / on / conversation / three minutes / for
Answer:
(a) The minister told Gopal about the Nawqb’s impossible demands.
(b) Then Gopal asked the minister to request the Nawab to give him a million rupees and one year to finish this difficult task.
(c) Gopal promised to go to the Nawab himself with the results after one year.
(d) When the dial tone is heard the required number is dialled. ,
(e) When the receiver is picked at the other end, a one rupee coin is dropped into the slit provided.
(j) The conversation can go on for three minutes.

10. Look at the words and phrases below. Rearrange them to form meaningful sentences. The first one has been done for you as an example. Write the correct answers in your answer sheet against the correct blank numbers. (1/2 x 6 = 3 Marks)
are / eating / birds / small / wagtails / insect Wagtails are small insect eating birds.
(a) to / are closely / they / related / pipits.
(b) needle like / bill / is / its / are / the / and / feet / with / developed / well / toes / long ?
(c) eight / of / wagtail / there / about / are / species
(d) shrunk / vast lands / father / explained / her / that / olive trees / family’s / one / the / had / to / to / square kilometre / of /
(e) his / slipped into / the driver / highway / the / blue truck / on / headed / and /
(f) his / swirling / moments / snow / was / within / around / vehicle /
Answer:
(a) They are closely related to pipits.
(b) Its / eef and toes are well developed with the bill long needle like,
(c) T / zere are about eight species of wagtails.
(d) Father explained to her that family’s vast lands of the olive trees had shrunk to one square kilometre.
(e) The driver slipped into his blue truck and headed on the highway,
(f) His vehicle was swirling around snow within moments.

11. Look at the words and phrases below. Rearrange them to form meaningful sentences. The first one has been done as an example. Write the correct sentences in your answer sheet against the correct blank number. (1/2 x 6 = 3 Marks)

retailer/ice-cream / to tell / the Swad / has a story The Swad ice-cream retailer has a story to tell.
(a) is a / ice-cream / that / tough business / selling / he feels
(b) now-a-days / in the market / there are just / selling / too many brands / ice-creams / of
(cl there were / varieties / just two or three / different / a decade ago / to choose from
(d) try / some people / a new brand / who / come back / again and again / for it
(e) it’s the King cones / hot cakes / sell like / that
(f) some brands / customers / favoured by / there are / which are not / however
Answer:
(a) He feels that selling ice-cream is a tough business.
(b) Now-a-days there are just too many brands of ice-creams selling market.
(c) A decade ago there were just two or three different varieties to choose from.
(d) Some people who try a new brand come back again and again for it.
(e) It’s the King cones that sell like hot cakes.
(f) However there are some brands which are not favored by customers.

12. Look at the words and phrases below. Rearrange them to form meaningful sentences. The first one has been done as an example. Write the sentence in your answer sheet against the correct blank number. (1/2 x 6 = 3 Marks)

the / oil plight / Tanzanians / would / like / know / the / you / about / to. Would you like to know about the plight of the Tanzanians?
(a) Africa / in / Tanzanians / literacy rate / the / have / highest
(b) read / hardly / have / to A they / anything / but
(c) the / and / are / costs / soaring / paper / the / the / interest rates / reasons / of
(d) have / they / standstill / the / to / a / brought / publishing industry
(e) is heard / is dialled / when / the dial tone / required number / the
(f) at the other end / picked / when / into / the / the receiver / a / bne rupee coin / is / is / dropped / slit / provided.
Answer:
(a) In Africa, Tanzanians have the highest literacy rate.
(b) But they hardly have anything to read.
(c) The reasons are the soaring costs of the paper and the interest rates.
(d) They have brought the publishing industry to a standstill.
(e) When the dial tone is heard the required number is dialed.
(f) When the receiver is picked at the other end, a one rupee coin is dropped into the provided slot.

We believe information shared regarding MP Board Solutions for Class 9 Special English Grammar Type III Questions and Answers as far as our knowledge is concerned is true and reliable. In case of any queries or suggestions do leave us your feedback and our team will guide you at soonest possibility. Bookmark our site to avail latest updates on several state board Solutions at your fingertips.

Leave a Reply