MP Board Solutions for Class 9 Textbook General English Reading Skills Important Extracts from Prose Questions and Answers aids you to prepare all topics in it effectively. You need not worry about accuracy of Madhya Pradesh State Board Solutions for Class 9 English Composition: Visual Stimulus as they are given adhering to latest exam pattern and syllabus guidelines. You Can Download MP Board Class 9 English Solutions Questions and Answers, Notes, Summary, Guide pdf on is page. Enhance your subject knowledge by preparing from Chapterwise MP Board Solutions for Class 9 English and clarify your doubts on corresponding topics.

P Board Class 9th General English Important Extracts from Prose

Kick start your preparation by using our online resource Madhya Pradesh State Board Solutions for Class 9 Textbook General English Reading Skills Important Extracts from Prose. You can even download MP Board Solutions for Class 9 English free of cost rough direct links available on our page. Clear your queries and understand concept behind in a simple manner. Simply tap on concept you wish to prepare chapterwise and go rough it.

1. (Lesson 5)

Days passed and, as ill-luck would have it, Algu Chowdhary found himself in a tight spot. One of his fine pair of bullocks died, and he sold the other to Samjhu Sahu, a cart driver of the village. The understanding was that Sahu would pay the price of the bullock in a month’s time. It so happened that the bullock died within a month.

Several months after the bullock’s death, Algu reminded Sahu of the money he hadn’t yet paid. Sahu got very annoyed, “I can’t pay you a penny for the wretched beast you sold me. He brought us nothing but ruin. I have a bullock. Use it for a month and then return it to me. No money for the dead bullock,” he said angrily.

Questions:
(a) What was the condition of Algu Chowdhary?
(b) What did he do with the other bullock?
(c) What happened after a month?
(d) What did Samjhu say when Algu demanded money for the bullock?
(e) Find out a word from the extract that means ‘a couple’.
Answer:
(a) Algu Chowdhary was in a tight condition.
(b) He sold the other bullock to Samjhu Sahu.
(c) After a month the bullock died.
(d) Samjhu Sahu refused to pay the price. He said that Algu can use his bullock for a month.
(e) a pair.

2. (Lesson 6)

Since advertisements are making a great impact in all walks of our lives, care should be taken to ensure that they are not allowed to degenerate into cheap publicity. A democratic country like India gives every citizen and organization the freedom of expression. In a way, advertisers also avail themselves of this freedom and publicise their products, ideas, programs, without any fear of legal action or punishments. But we should never forget that freedom is not licenced.

Questions:
(a) What are advertisements doing in our lives?
(b) What care should be taken?
(c) What liberty do the citizens enjoy in a democratic country?
(d) What should we not forget?
(e) Find out a word from the extract that means—‘the powerful effect of something. ’
Answers:
(a) Advertisements are making a great impact in all walks of our lives.
(b) Care should be taken to ensure that they are not allowed to degenerate into cheap publicity.
(c) In a democratic country citizens enjoy the freedom of expression.
(d) We should not forget that freedom is not licence.
(e) Impact.

3. (Lesson 10)

One day, when Akbar and Birbal were in discussion. Birbal happened to pass a harmless comment about Akbar’s sense of humor. But Emperor Akbar was in a foul mood and took great offence to this remark. He asked Birbal, his court jester, friend and confidant to not only leave the palace but also to leave the walls of the city of Agra. Birbal was terribly hurt at being banished.

A couple of days later, Akbar began to miss his best friend. He regretted his earlier decision of banishing him from the courts. He just could not do without Birbal and so sent out a search party to look for him.

Questions:
(a) How did Akbar take the harmless comment?
(b) What punishment did Akbar give Birbal?
(c) What happened after a couple of days?
(d) What did Akbar do to correct his action?
(e) Find out a word from the extract that means—‘one who makes others laugh.’
Answers:
(a) Akbar took the harmless comment of Birbal as a great offence.
(b) Akbar ordered Birbal to leave not only the palace but also to leave the walls of the city of Agra.
(c) After a couple of days Akbar began to miss his best friend.
(d) He sent a search party for him.
(e) Jester.

4. (Lesson 12)

In a firm voice the mother said, “What is this, my son? I had thought of my son as a great hero. I was 1 thinking that the British Government would shiver at the very mention of his name. I never thought that my son would be afraid of death. If you can die only in this way, weeping, why did you take up such activities?”

The officials were astounded at the firmness of the mother. The freedom fighter replied, “Mother, dear, these are not tears of fear—the fear of death. These are tears of joy-joy at beholding so brave a mother!”

Questions:
(a) From which lesson this extract has been taken?
(b) What did the mother think about the mention of her son’s name?
(c) What was the reaction of the officials on hearing the words of the mother?
(d) What explanation did the freedom fighter give about his tears?
(e) Find out a word from the extract that means—‘very much surprised.’
Answers:
(a) The extract has been taken from the lesson Ram Prasad‘Bismil’.
(b) His mother thought that the British government will shiver hearing .her son’s name.
(c) The officials were astounded hearing the words of his mother.
(d) Bismil said that those tears were not tears of fear of death but they were tears of joy-joy at beholding so brave a mother.
(e) Astounded.

5. (Lesson 13)

When the king reached near the cottage he was surprised to see a broken hut where someone was singing merrily. Out of curiosity, the king peeped into the hut through a crack. He saw a weeping old man in a comer. There was a woman who seemed to be a widow as her head was shaven, was dancing and a young man who appeared to be in mourning was singing. The servant was, then, asked to peep inside by the king. The servant was of the opinion that it was these people’s idea of fun, and they should not intrude there. But the king was bent upon an explanation so he called out to the owner of the house.

Questions:
(a) From which lesson this extract has been taken?
(b) What did the king see when he reached near the cottage?
(c) What was the old man doing?
(d) What was the opinion of the servant?
(e) Find out a word from the extract that means the same as ‘to disturb’.
Answers:
(a) The extract has been taken from the lesson ‘King Vikramaditya in Disguise’.
(b) The king saw a broken hut in which someone was singing merrily.
(c) The old man was weeping.
(d) The servant was of the opinion that it was those people’s idea of fun and they should not intrude there.
(e) Intrade.

6. (Lesson 17)

Without a moment’s hesitation, Cheemi jumped through the window. Chhotu was sleeping soundly. Picking him up, Cheemi put him on her back and tied him tight to herself with a bedsheet.

Slowly she climbed up the ladder and peeped through the window. Carefully she undid the bedsheet and handed it, with the child to a policeman. Then she crawled out of the window. Both Cheemi and Chhotu were taken to the second floor where Parvati Kaki, Gauri Bhabhi and others were watching. Chhotu, who woke up by now, saw so many people around him and burst out crying.

Questions:
(a) From which lesson the above extract has been taken?
(b) How did Cheemi took the child to take him away?
(c) Where were Cheemi and Chhotu taken?
(d) What was the reaction of Chhotu when he woke up?
(e) Find out a word from the extract that means short, quick look taken secretly or glance.
Answers:
(a) The extract has been taken from the lesson “Cheemi the Brave Girl”.
(b) Cheemi put him on her back and tied him tight to herself with a bedsheet.
(c) Cheemi and Chhotu were taken to the second floor.
(d) Chhotu burst up crying when he saw so many people around him.
(e) peep.

7. (Lesson 18)

Hawking in the streets has, of late, become a-little too much. It seems impossible to concentrate on any study or writing at home, particularly if one’s window looks over a street. Even if one retires to the back of the house one may not be saved since the hawker seems to set the pitch of his voice on the basis that you should be searched out and pierced through and through even if you are hiding in the innermost recess of the house. At the moment I am writing this I see and hear two plantain sellers coming on each other ’s heels, almost trying to bark each other out of existence.

Questions (A)
(a) Which kind of noise has increased of late?
(b) What is its result?
(c) How can one not be saved from noise of hawkers even if one retires to the back of the house?
(d) What does the writer see at the time of writing this article?
(e) Find out a word from the extract that means, “to give all your attention to something.”
Answers:
(a) Hawker’s noise has increased of late.
(b) The result is that it seems impossible to concentrate on any study or writing at home.
(c) Even if one retires to the back of the house one may not be saved since the hawker seems to pitch his voice to a high degree.
(d) He sees two plantain sellers coming on each other’s heels at the time when he is writing this article.
(e) Concentrate.

(B) Someone noted recently that present-day babies are peculiarly loud throated. They look elegant and sweet, no doubt, but the moment they open their mouths they set out a shattering volume of sound. School teachers do their best from the beginning by ordering every few seconds in the classroom, ‘silence, silence’. But it does not appear to have any effect on children. They remain the noisiest creatures on the earth. I think there will be an all-round benefit if a period of absolute ‘Silence’ is introduced in every class time table with a prize at the end of the year for the softest spoken person in the school.

Questions:
(a) From which lesson has the extract been taken?
(b) What has been noted recently by someone?
(c) What do we find when babies open their mouth?
(d) What is the suggestion by the author about silence in a school?
(e) Find out a word from the extract that means—‘graceful and attractive’.
Answers:
(a) The extract has been taken from the lesson ‘Noise’.
(b) Someone has noted recently that present day babies are loud throated.
(c) When babies open their mouth they set out a shattering volume of sound.
(d) The author ’s suggestion is that there should be introduced a period of absolute ‘silence’ in every class time table with a prize at the end of the year for the softest spoken person in the school.
(e) elegant.

We believe information shared regarding MP Board Solutions for Class 9 Textbook General English Reading Skills Important Extracts from Prose Questions and Answers as far as our knowledge is concerned is true and reliable. In case of any queries or suggestions do leave us your feedback and our team will guide you at soonest possibility. Bookmark our site to avail latest updates on several state board Solutions at your fingertips.

Leave a Reply