MP Board Solutions for Class 9 English The Rainbow Workbook Solutions Chapter 9 The Mission-Agni Questions and Answers aids you to prepare all topics in it effectively. You need not worry about accuracy of Madhya Pradesh State Board Solutions for Class 9 English Chapter 9 The Mission-Agni as they are given adhering to the latest exam pattern and syllabus guidelines. You Can Download MP Board Class 9 English Solutions Questions and Answers, Notes, Summary, Guide pdf on is page. Enhance your subject knowledge by preparing from Chapterwise MP Board Solutions for Class 9 English and clarify your doubts on corresponding topics.

MP Board Class 9th English The Rainbow Workbook Solutions Chapter 9 The Mission-Agni

Kick start your preparation by using our online resource Madhya Pradesh State Board Solutions for Class 9 English The Rainbow Workbook Solutions Chapter 9 The Mission-Agni. You can even download MP Board Solutions for Class 9 English free of cost rough direct links available on our page. Clear your queries and understand concept behind in a simple manner. Simply tap on concept you wish to prepare chapterwise and go rough it.

The Mission-Agni Vocabulary arid Pronunciation

A. Give the antonyms of :
MP Board Class 9th English The Rainbow Workbook Solutions Chapter 9 The Mission-Agni 1

B. What is meant by the following expressions :
Answer:

  • Consortium – joint venture
  • Integration – unity
  • Dedicated – devoted to one’s cause
  • Deviation – diverted, going astray
  • Multiple – many

C. Put stress markes in the following words :
perfect, everywhere, upward, moments, entire, nuclear, self-reliance.
Answer:
perf’ect, ever’ywhere, upw’ard, mome’nts, n’uclear, self- reli’ance.

D. Write the contracted forms of the given words and also learn to speak them.
Answer:
do not  – don’t
I am –  I’ll 
I have –  I’m
cannot – can’t

Listening Skill

Listen to the text about a hovercraft.

See workbook page 68.

Now, put stress marks on the following words, vehicle, variety, various.
Answer:
vehi’cle, vari’ety, v’arious.

Speaking Skill

In the table given below there are some points to be discussed in small groups you 4/5 students. One of the students in the group will lead the discussion and the others will respond.

See workbook page 68.
Answer:
Do yourself.

Reading Skill

Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

See workbook page 69.

Question 1.
Choose the correct answer :

(a) The Titanic was regarded as unsinkable because
(i) it was a huge ship
(ii) it had sixteen water tight compartments
(iii) it was a masterpiece
Answer:
(ii) it had sixteen water tight compartments

(b) What was the trembling sound from below the ship ?
(i) tremour of engines
(ii) ripping of its body by the iceberg
(iii) water flooding into the ship
Answer:
(ii) ripping of its body by the iceberg

(c) Where did the Titanic sink ?
(i) near New York
(ii) off the coast of South Hampton
(iii) in the north Atlantic
Answer:
(iii) in the north Atlantic

(d) 1500 people lost their lives because
(i) five water tight compartments were flooded
(ii) they jumped into the icy water of the sea
(iii) there weren’t enough life-boats
Answer:
(iii) there weren’t enough life-boats

Question 2.
Pick out the words from the passage which mean same as given below :
(a) a long journey in a ship
(b) a large boat that carries people or goods by sea rout
(c) extremely large in size or amount
(d) to give up entirely.
Answer:
(a) voyage
(b) Titanic
(c) colossal
(d) abandon.

Question 3.
Mention the main characteristics of Titanic. language Practice (Grammar)

See workbook pages 70-71.

Change the voice :

Question 1.
The man was taken to hospital by his brother.
Answer:
His brother took the man to hospital

Question 2.
We discussed REX in ISRO about a decade ago.
Answer:
REX in ISRO was discussed by us about a decade ago.

Question 3.
We adopted a three-fold strategy.
Answer:
A three-fold strategy was adopted.

Question 4.
They use people merely as instruments to reach goals.
Answer:
People are used merely as instruments to reach goals.

Question 5.
1989 arrived, the whole nation was watching us.
Answer:
We were watched by the whole nation.

The Infinitive

B. Study these sentences.

See workbook pages 72-73.

Combine together the following pairs of sentences by using infinitives :
One is done for you.

  1. Napolean was one of the greatest of generals.
  2. He is universally acknowledged so, Can be combined as

Napolean is iniversally acknowledged to have been one of the greatest of generals.

Question 1.
Every cricket team has a captain. He directs the other players.
Answer:
Every cricket team has a captain to direct the other players.

Question 2.
You must part with your purse. On this condition only you can save your life.
Answer:
You must part with your purse to save your life.

Question 3.
His father went to Ujjain yesterday. His objects was to visit the temple of Lord Mahakaleshwar
Answer:
His father went to Ujjain yesterday to visit the temple of Lord Mahakaleshwar.

Question 4.
He wants to earn his livelihood. He works hard for that reason;
Answer:
He works hard to earn his livelihood.

Question 5.
He collects old stamps even at great expense. This is his hobby.
Answer:
His hobby is to collect old stamps even at great expenses.

Rewrite the following sentences using the infinitive : Example: I was glad when I heard of your success- can be written as; I was glad to hear of your success.

Question 1.
He was sorry when he heard of your disappointment.
Answer:
He was sorry to hear your disappointment.

Question 2.
He hopes that he will know by tomorrow.
Answer:
He hopes to know by tomorrow.

Question 3.
Do you understand what you have to do.
Answer:
Do you understand what to do.

Question 4.
She asked if she might leave the room.
Answer:
She asked to leave the room.

Question 5.
I hope that I shall live to see my son a successful doctor.
Answer:
I hope to live to see my son a successful doctor.

Question 6.
Do not promise that you will do it, if you are not sure that you can.
Answer:
Do not promise to do it, if you are not sure that you can.

Question 7.
The doctor warned my friend that he should not touch alcohol.
Ans.
The doctor warned my friend not to touch alcohol.

Writing Skill

A. ‘The mission- Agni suggests a noval way of celebrating the success. Write a new way of celebrating your birthday. (50 words)
Answer:
People celebrate their moments of happiness in their own way. They do what they like. But I think any celebration should be done in a novel way. This year I have decided to celebrate my birthday in a different way. I shall call some of the children living in the slums near our colony. I will feed them to their fill and then I will teach them for one hour. Thereafter I shall play with them. I will spent the whole day with them. In the evening I will call some of my friend and I will share my joys with them.

B. Look are the newspaper you read. Write a letter to the editor of the newspaper expressing your views on any one news. (150 words)
Answer:
The Editor
The Hindu
New Delhi
Dear Sir,
It is really painful to say that newspaper has lost its sanctity. It appears that the reports only collect the news which can give them popularity. But remember newspaper has a responsibility to keep the society alert. I don’t understand why cheap news items have occupied the center page. Today I saw that the news of the vote of confidence in the Parliament was on the front page. But more than that, the prominence was given to the picture showing the MPs with bundle of notes. Want does the newspaper wish to show. Such news  items should not be given so much importance because it is our shameful face. I hope you would understand my point.
Thanking You
Yours
Robin Chatterjee

We believe the information shared regarding MP Board Solutions for Class 9 English The Rainbow Workbook Solutions Chapter 9 The Mission-Agni Questions and Answers as far as our knowledge is concerned is true and reliable. In case of any queries or suggestions do leave us your feedback and our team will guide you at soonest possibility. Bookmark our site to avail latest updates on several state board Solutions at your fingertips.

Leave a Reply