MP Board Solutions for Class 9 English The Rainbow Workbook Solutions Chapter 18 The Never-Never Nest Questions and Answers aids you to prepare all topics in it effectively. You need not worry about accuracy of Madhya Pradesh State Board Solutions for Class 9 English Chapter 18 The Never-Never Nest as they are given adhering to the latest exam pattern and syllabus guidelines. You Can Download MP Board Class 9 English Solutions Questions and Answers, Notes, Summary, Guide pdf on is page. Enhance your subject knowledge by preparing from Chapterwise MP Board Solutions for Class 9 English and clarify your doubts on corresponding topics.

MP Board Class 9th English The Rainbow Workbook Solutions Chapter 18 The Never-Never Nest

Kick start your preparation by using our online resource Madhya Pradesh State Board Solutions for Class 9 English The Rainbow Workbook Solutions Chapter 18 The Never-Never Nest. You can even download MP Board Solutions for Class 9 English free of cost rough direct links available on our page. Clear your queries and understand concept behind in a simple manner. Simply tap on concept you wish to prepare chapterwise and go rough it.

The Never-Never Nest Vocabulary and Pronunciation

A. What does ‘rise’ mean in the following sentences :

1. The court will rise at 4.30.
2. The river Rhine rises in Switzerland.
3. The Sun rises in the east.
4. There’s been a sharp rise in the cost of living.
5. There’s a slight rise in the road just before our house.
6. We all got a rise last month.
7. Unhygienic conditions give rise to diseases.
Answer:

  1. start
  2. begins
  3. appears above the horizon
  4. increase
  5. upward movement
  6. become more successful or powerful
  7. increase.

B. Use the following expression in your own sentences.

Question 1.
now-a-days
Answer:
Now-a-days my friend is working hard.

Question 2.
now
Answer:
Now I am going to start a business.

Question 3.
every’ now and then
Answer:
Don’t disturb me every now and then.

Question 4.
now that
Answer:
Now that I have got it I feel relaxed.

D. Read and learn how to say the following words.
aunt, aren’t, two, too, pretty, pity, nest, next, dears, deers, cheque, check, made, mad
Answer:
For self attempt.

E.When and why do you say the following?
Good heavens!
Answer:
When we are happy and want to show our good inner feelings.

Listening Skill

A. “Listen to a biographical artical on the famous write Charles ‘ Dickens. He worked in a factory as a labour and suffered a 1 lot in his boyhood.
See workbook page 138.
Group Work
Tell your friend the following pieces of information on the basis of the text, about Charles Dickens’ boyhood.
Answer:
Do yourself.

B. Listen to the passage again and pay attention to the facts available.

Question 1.
What was the age of Charles Dickens when his father had gone to prison?
Answer:
He was only eleven when his father had gone to prison.

Question 2.
What work did , Charles Dickens do in the factory ?
Answer:
He washed bottle.

Question 3.
How many hours did Charles work in the factory ?
Answer:
He worked ten hours.

Speaking Skill

Jack and Jill showed their home to aunt Jane. Now using the following word clues describe your own home before the class:
cosy little room, lounge, pretty furniture, kitchen, wonderful, lovely, costs a great deal, owner, various commodities in the home.
Answer:
Do yourself.

Reading Skill

Read the following passage carefully and answer the questions given below it
See workbook page 139.

Question 1.
Based on your reading of the above passage, complete the notes given below. Write your answer in the space given.

(a) What can money do ?
Answer:
Motiey can buy everything.

(b) What can money not do ?
Answer:
But money can not buy peace or happiness or a ticket to heaven.

Question 2.
Based on your reading of the above passage, fill in the blanks.
(a) Man should realize that
(b) Provide him real
Answer:
a. money is not everything
b. happiness.

Question 3.
Find words/ phrases from the passage which have the following meanings :
(a) Who first gave the name rupia to the silver coins?
Answer:
Sher Shah Suri

(b) When was the last silver coin minted?
Answer:
1940.

(c) What replaced the silver coin?
Answer:
Cupro-nicked coin.

(d) What were the defects in early coins before 200 B.C ?
Answer:
The coins were neither of any standard weight nor had any
1′ face or value printed on them.

Language Practice (Grammar)

II Narration (Imperative Sentences)

A. Study these sentences.
See workbook pages 140-141.

Rewrite the following in indirect speech.

Question 1.
He said to his servants, “Go away at pnce.”
Answer:
He asked his servants to go away at once.

Question 2.
He said to his friend, “Work steadily.”
Answer:
He asked his friend to work steadily.

Question 3.
He said to his master, “Pardon me, sir.”
Answer:
He requested his master to pardon him.

Question 4.
Mohan said to his servant, “Go and post this letter at once.”
Answer:
Mohan asked his servant to go and post that letter at once,

Question 5.
The teacher said to Yash, “Don’t tear off pages from your note-book.”
Ans.
The teacher asked Yash not to tear off pages from his note book.

Question 6.
I said to children, “Go away and don’t disturb me.”
Answer:
I asked children to go away and not to disturb me.

Question 7.
I said to my friend, “Please lend me your bicycle for an hour.”
Answer:
I requested my friend to lend me his bicycle of an hour.

B. Exclamatory sentences

Study these sentences.
See workbook page 142.
Rewrite the following in indirect speech.

Question 1.
He said, 1 May God pardon this sinner!
Answer:
He wished that God might pardon that sinner.

Question 2.
He said, “Alas! how foolish I have been.”
Answer:
He exclaim with regret that he had been great foolish.

Question 3.
The boys said, “How easy the question paper is!”
Answer:
The boys exclaimed with joy that the question paper was very easy.

Question 4.
I said to Shanta, “What a powerful shot it is.”
Answer:
I exclaimed with surprise that it was a very powerful shot.

Question 5.
She said, “Hurrah! my sister has won the first prize.”
Answer:
She exclaimed with joy that her sister had won the first prize.

Question 6.
Yash said, “What a beautiful toy!”
Answer:
Yash exclaimed with surprise that it was a beautiful toy.

Question 7.
She said to the king, “May you live long!”
Answer:
She wished the king that he might live long.

Writing Skill

A. Write what you would do if a friend borrowed money from and didn’t return it. (50 words)
Answer:
If a friend of mine borrows money from me and doesn’t return it 1 would be really in trouble. But I won’t compel him to it because he might have done so far some unavoidable reasons. So ’ I would give him time to manage it to return comfortably.

B. Extend the idea contained in ‘All that glitters is not gold” (150 words)
Answer:
‘All that glitters is not gold’ has been said about the false appearance.We are living in a maturiaHstic age. Most of the things are fake with false identity. It is really very difficult to recognise what is real and what is fake. Everything, everyman is polished. What on says or what are looks is not that what one in fact is. It is the sad phenomena of our life. It puts us in trouble also. We are cheated and deceived. But we can’t help it because it has become the way of the world.

We believe the information shared regarding MP Board Solutions for Class 9 English The Rainbow Workbook Solutions Chapter 18 The Never-Never Nest Questions and Answers as far as our knowledge is concerned is true and reliable. In case of any queries or suggestions do leave us your feedback and our team will guide you at soonest possibility. Bookmark our site to avail latest updates on several state board Solutions at your fingertips.

Leave a Reply