MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5

Question 1.
Which is greater?
(i) 0.5 or 0.05
(ii) 0.7 or 0.5
(iii) 7 or 0.7
(iv) 1.37 or 1.49
(v) 2.03 or 2.30
(vi) 0.8 or 0.88.
Solution:
(i) 0.5 or 0.05
Converting these decimal numbers into like fractions, we obtain
MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 1

(ii) 0.7 or 0.5
Converting these decimal numbers into like fractions, we obtain
MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 2

(iii) 7 or 0.7
Converting these decimal numbers into like fractions, we obtain
MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 3

(iv) 1.37 or 1.49
Converting these decimal numbers into like fractions, we obtain
MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 4

(v) 2.03 or 2.30
Converting these decimal numbers into like fractions, we obtain
MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 5

(vi) 0.8 or 0.88
Converting these decimal numbers into like fractions, we obtain
MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 6

MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5

Question 2.
Express as rupees using decimals:
(i) 7 paise
(ii) 7 rupees 7 paise
(iii) 77 rupees 77 paise
(iv) 50 paise
(v) 235 paise.
Solution:
There are 100 paise in 1 rupee. Therefore, if we want to convert paise into rupees, we have to divide paise by 100.
MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 7

Question 3.
(i) Express 5 cm in metre and kilometre.
(ii) Express 35 mm in cm, m and km.
Solution:
MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 8

MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5

Question 4.
Express in kg:
(i) 200 g
(ii) 3470 g
(iii) 4 kg 8g
Solution:
MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 9

Question 5.
Write the following decimal numbers in the expanded form:
(i) 20.03
(ii) 2.03
(iii) 200.03
(iv) 2.034
Solution:
MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 10

MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5

Question 6.
Write the place value of 2 in the following decimal numbers:
(i) 2.56
(ii) 21.37
(iii) 10.25
(iv) 9.42
(v) 63.352.
Solution:
MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 11
∴ Place value of 2 in 2.56 is ones.
MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 12
∴ Place value of 2 in 21.37 is tens.
MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 13
∴ Place value of 2 in 10.25 is tenths.
MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 14
∴ Place value of 2 in 9.42 is hundredths.
MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 15
∴ Place value of 2 in 63.352 is thousandths.

MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5

Question 7.
Dinesh went from place A to place Band from there to place C. A is 7.5 km from B and B is
12.7 km from C. Ayub went from place A to place D and from there to place C. D is 9.3 km from A and C is 11.8 km from D. Who travelled more and by how much?
MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 16
Solution:
Distance travelled by Dinesh = AB + BC = (7.5 + 12.7) km = 20.2 km
Distance travelled by Ayub = AD + DC
= (9.3+ 11.8) km = 21.1 km
Difference = (21.1 – 20.2) km = 0.9 km
Hence, Ayub travelled 0.9 km more distance than Dinesh.

MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5

Question 8.
Shyama bought 5 kg 300 g apples and 3 kg 250 g mangoes. Sarala bought 4 kg 800 g oranges and 4 kg 150 g bananas. Who bought more fruits?
Solution:
Total fruits bought by Shyama = 5 kg 300 g + 3 kg 250 g = 8 kg 550 g
MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 17
Hence, Sarala bought more fruits.

Question 9.
How much less is 28 km than 42.6 km?
Solution:
(42.6 – 28.0) km = 14.6 km
Hence, 28 km is less than 42.6 km by 14.6 km.

MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5

MP Board Class 7th Maths Solutions

Leave a Reply