In this article, we share MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 Pdf, These solutions are solved by subject experts from the latest MP Board books.

MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6

1 से 22 तक के प्रश्नों के फलनों का समाकलन कीजिए।
प्रश्न 1.
x sinx
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 1

प्रश्न 2.
x sin 3x
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 2

प्रश्न 3.
x2 ex
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 3

प्रश्न 4.
x log x
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 4

MP Board Solutions

प्रश्न 5.
x log 2x
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 5

प्रश्न 6.
x2 logx
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 6

प्रश्न 7.
xsin-1 x
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 7
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 8

प्रश्न 8.
x tan-1 x
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 9
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 10

MP Board Solutions

प्रश्न 9.
x cos x
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 11

प्रश्न 10.
(sin-1x)2
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 12

प्रश्न 11.
\(\frac{x \cos ^{-1} x}{\sqrt{1-x^{2}}}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 13

प्रश्न 12.
x sec2x
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 14

प्रश्न 13.
tan-1 x
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 15
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 16

प्रश्न 14.
x (logx)2
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 17

MP Board Solutions

प्रश्न 15.
(x2 + 1)logx
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 18

प्रश्न 16.
ex (sin x + cosx)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 19

प्रश्न 17.
\(\frac{x e^{x}}{(1+x)^{2}}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 20

प्रश्न 18.
\(e^{x}\left(\frac{1+\sin x}{1+\cos x}\right)\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 21
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 22

प्रश्न 19.
\(e^{x}\left(\frac{1}{x}-\frac{1}{x^{2}}\right)\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 23

MP Board Solutions

प्रश्न 20.
\(\frac{(x-3) e^{x}}{(x-1)^{3}}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 24

प्रश्न 21.
e2x . sinx
हल:
माना \(\int e^{2 x} \cdot \sin x d x\)
sinx को प्रथम व e2x को द्वितीय फलन लेकर खण्डशः समाकलन करने पर
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 25
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 26

प्रश्न 22.
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 27
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 28
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 29

प्रश्न 23 एवं 24 में सही उत्तर का चयन कीजिए-
प्रश्न 23.
\(\int x^{2} e^{x^{3}}\) dx बराबर है-
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 30
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 31

MP Board Solutions

प्रश्न 24.
\(\int e^{x} \sec x(1+\tan x)\) dx बराबर है
(A) ex cosx + C
(B) ex sec x +C
(C) ex sin x + C
(D) ex tan x + C
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 32
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.6 33

Leave a Reply