In this article, we share MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 Pdf, These solutions are solved by subject experts from the latest MP Board books.

MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3

1 से 22 तक के प्रश्नों में प्रत्येक फलन का समाकलन ज्ञात कीजिए। –
प्रश्न 1.
sin2(2x + 5)
हल:
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 1
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 2

प्रश्न 2.
sin 3x cos 4x
हल:
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 3

प्रश्न 3.
cos 2x cos 4x cos 6x
हल:
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 4

प्रश्न 4.
sin2 (2x + 1)
हल:
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 5
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 6

MP Board Solutions

प्रश्न 5.
sin3 x cos3 x
हल:
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 7

प्रश्न 6.
sin x sin 2x sin 3x
हल:
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 8
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 9

प्रश्न 7.
sin 4x sin 8x
हल:
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 10

प्रश्न 8.
\(\frac{1-\cos x}{1+\cos x}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 11

प्रश्न 9.
\(\frac{\cos x}{1+\cos x}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 12
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 13

MP Board Solutions

प्रश्न 10.
sin4 x
हल:
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 14

प्रश्न 11.
cos4 2x
हल:
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 15

प्रश्न 12.
\(\frac{\sin ^{2} x}{1+\cos x}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 16
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 17

प्रश्न 13.
\(\frac{\cos 2 x-\cos 2 \alpha}{\cos x-\cos \alpha}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 18

MP Board Solutions

प्रश्न 14.
\(\frac{\cos x-\sin x}{1+\sin 2 x}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 19

प्रश्न 15.
tan32x sec 2x
हल:
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 20
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 21

प्रश्न 16.
tan4 x
हल:
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 22

प्रश्न 17.
\(\frac{\sin ^{3} x+\cos ^{3} x}{\sin ^{2} x \cos ^{2} x}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 23

प्रश्न 18.
\(\frac{\cos 2 x+2 \sin ^{2} x}{\cos ^{2} x}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 24

प्रश्न 19.
\(\frac{1}{\sin x \cos ^{3} x}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 25

MP Board Solutions

प्रश्न 20.
\(\frac{\cos 2 x}{(\cos x+\sin x)^{2}}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 26

प्रश्न 21.
sin-1(cos x)
हल:
\(\int \sin ^{-1}(\cos x) d x\)
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 27

प्रश्न 22.
\(\frac{1}{\cos (x-a) \cos (x-b)}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 28

प्रश्न 23 एवं 24 में सही उत्तर का चयन कीजिए-
प्रश्न 23.
\(\int \frac{\sin ^{2} x-\cos ^{2} x}{\sin ^{2} x \cos ^{2} x} d x\) बराबर है-
(A) tan x + cot x + C
(B) tan x + cosecx + C
(C) – tan x + cot x + C
(D) tan x + sec x + C
हल:
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 29
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 30

MP Board Solutions

प्रश्न 24.
\(\int \frac{e^{x}(1+x)}{\cos ^{2}\left(x e^{x}\right)} d x\)
(A) – cot (exx ) + C
(B) tan (xex) + C
(C) tan (ex) + C
(D) cot (ex) + C
हल:
MP Board Class 12th Maths Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.3 31

Leave a Reply