In this article, we share MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 Pdf, These solutions are solved by subject experts from the latest MP Board books.

MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2

प्रश्न 1 से 37 तक के प्रश्नों में प्रत्येक फलन का समाकलन ज्ञात कीजिए-
प्रश्न 1.
\(\frac{2 x}{1+x^{2}}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 1

प्रश्न 2.
\(\frac{(\log x)^{2}}{x}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 2

प्रश्न 3.
\(\frac{1}{x+x \log x}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 3

प्रश्न 4.
sin x sin (cosx)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 4

MP Board Solutions

प्रश्न 5.
sin (ax + b) cos (ax + b)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 5

प्रश्न 6.
\(\sqrt{a x+b}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 6

प्रश्न 7.
\(x \sqrt{x+2}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 7
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 45

प्रश्न 8.
\(x \sqrt{1+2 x^{2}}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 46

प्रश्न 9.
(4x + 2) \(\sqrt{x^{2}+x+1}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 47

प्रश्न 10.
\(\frac{1}{x-\sqrt{x}}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 61
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 48

MP Board Solutions

प्रश्न 11.
\(\frac{x}{\sqrt{x+4}}\), x > 0
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 11

प्रश्न 12.
(x3 – 1)1/3 . x5
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 12

प्रश्न 13.
\(\frac{x^{2}}{\left(2+3 x^{3}\right)^{3}}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 13

प्रश्न 14.
\(\frac{1}{x(\log x)^{m}}\), x > 0, m ≠ 1
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 14

प्रश्न 15.
\(\frac{x}{9-4 x^{2}}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 15

MP Board Solutions

प्रश्न 16.
e2x+3
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 16
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 51

प्रश्न 17.
\(\frac{x}{e^{x^{2}}}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 52

प्रश्न 18.
\(\frac{e^{\tan ^{-1} x}}{1+x^{2}}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 18

प्रश्न 19.
\(\frac{e^{2 x}-1}{e^{2 x}+1}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 19
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 53

प्रश्न 20.
\(\frac{e^{2 x}-e^{-2 x}}{e^{2 x}+e^{-2 x}}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 20

MP Board Solutions

प्रश्न 21.
tan2(2x – 3)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 21

प्रश्न 22.
sec2 (7 – 4x)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 22
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 54

प्रश्न 23.
\(\frac{\sin ^{-1} x}{\sqrt{1-x^{2}}}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 23

प्रश्न 24.
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 24
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 25

प्रश्न 25.
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 26
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 27
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 55

MP Board Solutions

प्रश्न 26.
\(\frac{\cos \sqrt{x}}{\sqrt{x}}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 57

प्रश्न 27.
\(\sqrt{\sin 2 x} \cdot \cos 2 x\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 58

प्रश्न 28.
\(\frac{\cos x}{\sqrt{1+\sin x}}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 30

प्रश्न 29.
cot x log sin x
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 31
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 32

प्रश्न 30.
\(\frac{\sin x}{1+\cos x}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 33

MP Board Solutions

प्रश्न 31.
\(\frac{\sin x}{(1+\cos x)^{2}}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 62

प्रश्न 32.
\(\frac{1}{1+\cot x}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 34
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 63

प्रश्न 33.
\(\frac{1}{1-\tan x}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 35

प्रश्न 34.
\(\frac{\sqrt{\tan x}}{\sin x \cos x}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 36

प्रश्न 35.
\(\frac{(1+\log x)^{2}}{x}\)
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 64
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 65

MP Board Solutions

प्रश्न 36.
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 66
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 60

प्रश्न 37.
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 40
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 41

प्रश्न 38 व 39 में सही उत्तर का चयन कीजिए
प्रश्न 38.
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 59
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 42
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 43

प्रश्न 39.
\(\int \frac{d x}{\sin ^{2} x \cos ^{2} x}\) बराबर है-
(A) tan x + cot x + C
(B) tan x – cotx + C
(C) tan x cot x + C
(D) tan x – cot 2x + C
हल:
MP Board Class 12th Maths Book Solutions Chapter 7 समाकलन Ex 7.2 img 44

Leave a Reply